Ubijeni na dženazi: Obilježena 28. godišnjica masakra na mezarju Budakovići

Vijesti 12. jun 202112:12
Izvor: Vlada KS

Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministricom za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS-a Melikom Husić-Mehmedović položila je danas cvijeće i odala počast na mjestu masakra na mezarju Budakovići u Sarajevu, u znak sjećanja na deset ubijeni ljudi na ovom mjestu prije 28 godina tokom dženaze sugrađanki Fadili Karšić.

Od eksplozije agresorske granate ispaljene sa položaja Vojske RS-a iz pravca Trebevića tada je lakše i teže ranjeno još troje građana. Ubijeni su: Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

Vlada KS

“Danas, i nakon 28 godina, se prisjećamo ovih žrtava i govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti nigdje na svijetu. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije”, rekla je ministrica Husić-Mehmedović nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti ubijenim Sarajlijama.

Na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS-a, AntiDayton pokreta, delegacije Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar