“Ubiti čovjeka na ovim prostorima lakše je nego kupiti kutiju cigareta”

Vijesti 03. feb 202212:58 0 komentara
N1

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač objavio je jučer da je aplikaciju Sky za organizovani kriminal koristilo više od 2.000 građana u BiH. Advokat Duško Tomić kazao je za N1 da su oni koji su koristili ovu aplikaciju bili uvjereni da će komunikacije biti vječno zaštićene, te da su se tu, na neki način, i opustili. Naveo je i to kako su u sve umiješani i političari i službe bezbjednosti.

“Svi koji su imali takve telefone i koji još uvijek imaju, uvjerili su se da su radili u korist svoje štete. I danas svi tajni razgovori, osobe koje su tajanstvene, osobe koje kriju od sebe i od drugih svoje razgovore, daju signal policijama cijelog svijeta da nešto nije u redu”, rekao je Tomić.

U mnogim teškim predmetima, korištenje Sky aplikacije, dobro će doći, za rasvjetljavanje slučaja. Ali, pitanje je, navodi Tomić, koliko su zakoniti ti dokazi.

“Bez obzira koliko su zakoniti, oni su policiji u istrazi otvorili oči što rezultira sve češćim hapšenjima koja se, ni slučajno, ne bi dogodila da nije bilo dešifrovanja ovih tajnih razgovora koje je uveo zapad, kasnije istok i evo, stigla je do mafijaša Balkana”, naveo je.

Advokat ide korak dalje i ističe da, ipak, nema velikog kriminala bez učešća velikih političara i službi bezbjednosti.

“Mnogi visokokalibrirani kriminalci sa kojima sam radio, uvjeravali su me, a i ja sam se uvjerio da su imali jake pozicije u tim političko-policijskim bezbjednosnim strukturama i zato imamo ovakve države, kakve imamo. Zato smo imali i ubistvo Đinđića u Beogradu. Zato se svakodnevno svi čestiti i časni ljudi plaše za svoj život jer ubiti čovjeka na ovim prostorima lakše je nego kupiti kutiju cigareta”, zaključuje Tomić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!