Učenici u RS u klupama bez epidemioloških mjera, u školu krenulo 18.000 prvačića

N1

Prvi put nakon dvije godine učenici u Republici Srpskoj u klupe će bez epidemioloških mjera. Prvačića je u osnovnim i srednjim školama oko 18.000.

Znak pitanja vidljiv na izrazu lica, kao da naslućuje brigu, ali graja nadjačava zabrinutost zbog dolaska u novu sredinu i izaziva osmjeh. Uglavnom uz veliku tremu, prvaci su stigli u školske klupe.

Prvačići sa kojima smo razgovarali rekli su nam da znaju da se u školi uči te je jedna djevojčica rekla i da bi samim time voljela naučiti čitati, dok je njen vršnjak poručio da bi volio biti arhitekta.

Različita nadanja pred sobom ima oko 9.000 prvačića koliko ih je upisano u novu školsku godinu u Republici Srpskoj. Petu godinu zaredom, taj broj je manji od 10.000, pa bi 1. septembar trebao biti za brigu onima koji odlučuju. Roditeljima, bakama i dekama, početak škole, ipak znači radost.

“Nekako proživljavali smo ovaj dan. Do danas je baš bilo emotivno, danas je mnogo lakše nego svih prethodnih dana”, kazala nam je majka prvačića Valentina Milišić.

“Unuk sjedi tamo u prvom redu. Sreća velika, radost”, dodala je baka prvačića Milena Branić.

A radosni su i stariji osnovci. Za drugare su pripremili bogat doček.

“Dajem svima na znanje, da ću učiti vrijedno i steći poštovanje”, poručili su na priredbi povodom početka školske godine.

“Oni su svi jako slatki, bilo je zanimljivo gledati ko je kod koje učiteljice. A nama je malo čudno pošto nemamo taj osjećaj da idemo u učionicu sa našom učiteljicom i upoznajemo nove ljude koji nam predaju”, rekla nam je Ena.

Sofija nam je rekla da nije bilo treme kada je počela priredba već da je bila sretna, a njena starija kolegica Iskra je evocirala uspomene:

“Iskreno baš mi je lijepo da se sjetim da smo i mi tako prije pet godina svi ovdje sjedili, a veći drugari su za nas pravili priredbu”.

Prvi dan u većini osnovnih škola protekao je u upoznavanju, pa se sa obavezama i nastavom kreće tek sutra.

A kada nastava konačno počne ni za prvačiće, kao ni za starije đake neće važiti nikakve epidemiološke mjere. Kao ni za prosvjetne radnike. Nakon dvije godine pandemije to je definitivno velika vijest. U školskim klupama nisu obavezne maske, zapravo nikakve mjere, osim preporuke za pojačane mjere higijene.

Češće čišćenje, provjetravanje prostorija, izolaciju za pozitivne nastavnike ili đake.

“Nadamo se da ćemo da radimo u normalnim uslovima da neće biti epidemije, za sada je stanje dobro. Svi su uzbuđeni, svaki početak je, naročito prvačićima interesantan”, kazao je Ljuban Bajić, predsjednik aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka.

Pa se s pažnjom prati izlaganje profesora. Ena Gatarić u Građevinskoj školi u naredne četiri godine učiće za zvanje arhitektonskog tehničara.

“U skorije vrijeme sam se premišljala da li da upišem arhitekturu ili građevinskog tehničara, pa sam prevagnula na arhitekturu. – Ima li stresa prvog dana srednje škole, kakva su očekivanja. Ipak je to veliki korak za vas koji ste prvi put u srednjim školama? – Pa nema, samo opušteno”, dodala je Ena Gatarić, arhitektonska tehničarka.

Ipak, tokom trajanja časa zadržava se ozbiljnost. Prihvatiti promjenu koju početak škole znači, ključni je korak.

“Definitivno ima treme, ima i sa moje strane i ja sam prvi put razrednik, ali pokušati im dočarati tu atmosferu koja vlada u školi. Pozitivnu stranu šta će ih sve dobro dočekati u školi”, naveo je profesor matematike Aleksandar Aničić.

A sve u cilju da iz školskih klupa đaci izađu sa konkretnim znanjima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad