Samit Brdo-Brijuni: Upućen poziv EU da što prije primi zemlje Zapadnog Balkana

Vijesti 17. maj. 202115:19 > 15:224 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Učesnici Procesa Brdo-Brijuni usvojili su Deklaraciju kojom potvrđuju značaj saradnje i dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu. Također, pozivaju Evropsku uniju da ubrza prijem svih zemalja Zapadnog Balkana u svoju zajednicu.

“Proces Brdo-Brijuni je povećao svjesnost država članica EU i institucija o značaju bržeg proširenja na zemlje Zapadnog Balkana. Istaknuta je potreba da se oporavak od posljedica pandemije koristi kao šansa za zelenu i digitalnu tranziciju koja će voditi ka održivom razvoju, nudeći šanse mladim generacijama”, navodi se u Deklaraciji.

Posvećenost miru i stabilnosti

Pozdravili su usvajanje Ekonomskog i investiconog plana EU za Zapadni Balkan od oktobra 2020. godine i činjenicu da je on praćen značajnim finansijskim sredstavima.

“Kao dio Evrope, Zapadni Balkan ima pravo i odgovornost da bude u korak sa razvojem članice EU koliko god je moguće. Mi lideri Procesa Brdo-Brijuni zalažemo se za zajedničku viziju Evrope, cjelovite, slobodne i u miru. Podvlačimo našu posvećenost miru i stabilnosti, uključujući dobre susjedske odnose”, navode lideri.

Izvor : N1

Ističu kako je “Zapadni Balkan dio Evrope i ujedinjene Evrope nije okončano bez Zapadnog Balkana. Članstvom u EU, “granice između država članica postaju manje važne, a to omogućava širi prostor za koegzisetnciju pluralnosti i nacinalnih identiteta”.

“Ponovo potvrđujemo potrebu da se uzmu u obzir nestale osobe tokom konflikta na teritoriji bivše Jugoslavije i potrebu da se istraži pod kojim oklonostima su nestali, njihove napadače dovesti pred lice pravde, što će doprinijeti pomirenju, miru i stabilnosti”, navodi se Deklaraciji.

Zapadni Balkan od interesa za EU

Navodi se kako je “proširenje EU na regiju Zapadnog Balkana od političkog, sigurnosnog i ekonomskog interesa za EU, geopolitička potreba i najvažniji politički preduvjet za stabilnu, prosperitetnu i održivu budućnost Evrope.

“EU bi se aktivnije trebala uključiti u Zapadni Balkan i ohrabriti zemlje da ispune uvjete za članstvo što prije. Svaki partner je svjestan da mora usvojiti i impelementirati potrebne reforme, pogotovo na pravnom polju, demokratizaciji i ekonomiji Kapacitet EU je dovoljan da primi Zapadni Balkan kao nove članice”, naveli su.

Naglasili su “važnost bezviznog režima za Prištinu ze pozvali EU da što hitnije otvori i okonča pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom za prijem u EU”.

Na kraju Deklaracije, pozdravljena je namjera Slovenija da održi Samit EU-Zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar