Udruženje ‘Obrazovanje gradi BiH’ organizuje projekat ‘Naslikaj kulturu BiH’

Obrazovanje 28. okt 202116:43 0 komentara
N1

Udruženje 'Obrazovanje gradi BiH' (OGBIH) organizovalo je projekat 'Naslikaj kulturu BiH', koji podrazumjeva slikarske radionice koje će voditi Benjamin Čengić. Od prikupljenog novca na aukcinoj izložbi stipendirat će se dijete koje želi da se ostvari na polju umjetnosti. Projekat je podržan od strane Općine Novo Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Već 15 stipendista obrazovanjem ispunjavaju ideju njihovog udruženja, grade Bosnu i Hercegeovinu, a slikanjem kulture naše države ostvaruju jednako važnu misiju.

“U 15 radionica stipendisti udruženja ‘Obrazovanje gradi BiH’ naslikat će 30 radova. Nakon čega ćemo otvoriti jednu izložbu sa aukcionim karakterom sve sa ciljem da se skupi jedna stipendija za dijete koje je zapravo talentovano u sektoru umjetnosti. Dakle, želimo da podržimo umjetnost u više aspekata”, rekla je Renka Žunić, projekt menadžerica udruženja.

Radi se o 30 radova od 15 autora, jedan rad je po vlastitoj želji, a drugi temataski sa motivom iz bosanskohercegovačke tradicije i kulture.

“Bosna ima jako lijepih dijelova i u biti ja sam odabrala da to bude cvijeće, pošto nekako cvijeće i volim. Ovdje se baš lijepo zabavljamo, imamo nekoliko kolega koji nam pomažu. Tu su Benjamin i Adna, koji su zaista ljubazni i prave nam društvo”, ističe Belma Zahirović, stipendistkinja udruženja OGBiH.

No, druženje nije njihov jedini zadatak.

“Došli smo ovdje da pokušamo da ih usmjerimo i da ih na neki način zainteresujemo za umjetnički rad i stvaralaštvo”, navodi Benjamin Čengić, umjetnik.

Na pitanje da li se neki rad može izvdojiti kao poseban, ističe da su svi takvi.

“Ne bismo definitivno izdvajali nijedan rad, jer svaki od njih je poseban na svoj način i u svakom od radova naši su učesnici ostavili dio sebe i rekli nešto na svoj način”, odgovara Čengić.

Ostavili su dio sebe, mladi, plemeniti i sudeći po radovima, talentovani stipendisti. Oni će svoju izložbu imati sredinom mjeseca novembra u Dječijoj kući u Općini Novo Sarajevo. A upravo za jednog takvog, prikupljeni novac biće podstrek i prilika za uspjeh u sektoru umjetnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!