Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Tromp obmanjuje javnost

Vijesti 08. maj 202210:10 > 10:12 3 komentara
Potočari
Potočari (ELVIS BARUKCIC / AFP)

Udruženje žrtava i svjedoka genocida osudilo je danas činjenicu da je priznanje Počasne građanke Kantona Sarajeva uručeno Nevenki Tromp, za koju je u obrazloženju kazano da joj se ovo priznanje dodeljuje zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno u saopćenju udruženja koje okuplja žrtve najtežeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, Nevenka Vrkić Tromp jedna je od autorica sramnog izvještaja NIOD, izvještaja koji je 2002. godine amnestirao Srbiju od genocida u Srebrenici.

Podsjećaju da je to bilo vrijeme kad je započeo postupak protiv Slobodana Miloševića i u vrijeme kad je BiH vodila odsutnu bitku pred sudom pravde u tužbi protiv SRJ-Srbije, a danas se po ko zna koji put ponovo pokušava obmanuti i dezinformirati javnost u BiH.

Vezane vijesti

“Nevenka Vrkić Tromp je bosanske medije i javnost po ko zna koji obmanjivala pričajući ponovo i o slučaju Slobodana Miloševića pred sudom u Haagu”, dodaju iz Udruženja.

Pozvali su bh. javnost da pročita dio intervjua, iz 2007. godine Grahama Blewitta, zamjenika glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte, koji kaže da Carla del Ponte nije imala dovoljno dokaza za optužbu o genocidu protiv Slobodana Miloševića. No, bila je odlučna da to učini suprotno stavu tužioca Nicea u predmetu Milošević.

“Imajući u vidu da su Nice i Vrkić bili i ostali najbliži saradnici, pozivamo je da javnosti objasni zašto i kako su Nice i Bluit rušili optužnicu za genocid u BiH. Koji je tada bio njezin stav ili su njezini stavovi i radovi bili beznačajni kako ovih dana pokušava prikriti svoju ulogu u izvještaju NIOD i od kojeg se nikad nije ogradila i čak nakon što joj je poklonjeno priznanje”, istaknuto je u saopćenju.

Priznanje Vrkićki je i potvrda i priznanje NIOD -u da je “uradio dobar posao”, smatraju u Udruženju i dodaju da je Vojislav ŠeŠelj predložio da se u Srbiji autorima NIOD izvještaja dodjeli posebno priznanje.

“Neka Vrkić kaže istinu ili neka zauvijek zašuti i oslobodi nas i javnost BiH svojih obmana i laži”, zaključuje se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Pet udruženja “Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe”, “Majke Srebrenice”, “Žena Podrinja”, “Žene Srebrenice” i “Žrtava i svjedoka genocida” ranije je uputilo zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo zahtjev za poništavanje priznanja-počasni građanin KS za 2022. godinu, koje je dodijeljeno Nevenki Tromp.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare