Uhapšen Dragan Šojić, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Vijesti 24. maj 202214:32 3 komentara
SIPA
SIPA (N1)

Uhapšen Dragan Šojić, direktor Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su slobode lišili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“, „Pronevjera u službi“, „Prevara u službi“ i „Posluga u službi“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas Dragana Šojića (1961.), direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Dragan Šojić je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili su dokaze da je navedeni zvaničnik počinio grube zloupotrebe položaja u vezi dolaska i boravka na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava navedene institucije koristeći ih u privatne svrhe.

Osumnjičeni se tereti i za neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postušajućem tužiocu, koji će ga ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, navodi se u saopćenju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare