MUP RS uhapsio osobu zbog sumnje da je oštetila ploču Mladiću kod Sarajeva

Vijesti 30. nov 202120:11 > 20:19 1 komentar
Spomen-ploča na Vracama u opštini Istočno Novo Sarajevo na kojoj je ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića očišćena od bačene boje 26. novembra 2021. (RSE)

Policija u Istočnom Sarajevu uhapsila je u utorak 30. novembra osobu čiji su inicijali S.M. iz Vogošće, u Kantonu Sarajevo, zbog sumnje da je oštetila spomen-ploču na Vracama u opštini Istočno Novo Sarajevo na kojoj se nalazi ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Lice S.M. uhapšeno je zbog osnovane sumnje da je 17. novembra počinilo krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari” saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo, prenosi agencija SRNA.

U toku je dokumentovanje predmeta, nakon čega će protiv S.M. Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu biti dostavljen izvještaj o krivičnom djelu.

Spomen-ploča sa imenom Ratka Mladića, koji je pred Međunarodnim sudom u Haagu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratni zločin u Bosni i Hercegovini (BiH), u petak, 26. novembra je očišćena od boje koja je bačena dan ranije.

Ploča se nalazi se na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, nekoliko kilometara od centra glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ploču na Vracama na kojoj se nalazi ime Ratka Mladića je 2014. godine postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Njeno uklanjanje je tražilo Gradsko Vijeće Sarajeva koje je 4. novembra usvojilo inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da naloži skidanje spomen-ploče sa Mladićevim imenom.

Čengić se pozvala na Odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravosnažno osuđenim za genocid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare