Uhapšena Sena Hamzabegović

Vijesti 12. maj. 202111:12
Podijeli:
Izvor: N1

Djelujući u koordinaciji i suradnji sa šefom Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici  Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po dolasku u BiH, u zračnoj luci u Tuzli, uhapsili su osumnjičenu Senu Hamzabegović (1960.) iz Tuzle, državljanku BiH i Švicarske Konferederacije.

Navedena osumnjičena je pod istragom zbog kaznenih djela financiranja terorističkih aktivnosti iz članka 202d. Kaznenog zakona BiH.

Osumnjičena je da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i financijske potpore, kao i na druge načine, pružala potporu državljanima Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratišitima na području Sirije i Iraka, u strukturama tzv. “ISIL-a”, između ostalog i svome suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa “ISIL-om” koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu.

Nakon hapšenja u Tuzli, izvrešen je pretres objekata koje osumnjičena koristi.

Tužiteljstvo BiH i partnerske sigurnosne agencije i institucije u BiH i inozemstvu, dulji vremenski period, prikupljali su informacije o nezakonitim aktivnostima osumnjičene.

U zakonskom roku, koji za kaznena djela terorizma iznosi 72 sata, osumnjičena će biti predata Tužiteljstvu BiH na dalje procesuiranje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar