Ujedinjena Srpska tražila da neustavni Dan RS proslavi u sarajevskoj Vijećnici

Vijesti 08. jan 202220:08 14 komentara
N1

Politička stranka Ujedinjena Srpska zatražila je održavanje svečane akademije u sarajevskoj Vijećnici, a povodom 9. januara kojeg je ranije Ustavnim sud BiH proglasio neustavnim. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odbila je ovaj zahtjev.

“Kao povod za svečanu akademiju naveden je tzv. dan Republike Srpske (RS), 9. januar. Ustavni sud BiH je u predmetu U 2/18, presudom objavljenom u Službenom glasniku BiH br. 30/19 obilježavanje navedenog datuma kao službenog dana ove administrativne jedinice države BiH proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje ‘nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava BiH.’
Stoga, obilježavanje praznika koji je presudom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim i utvrđeno da simbolizira diskriminaciju i nije u skladu sa univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja, neće biti omogućeno u Vijećnici niti bilo kojem mjestu pod ingerencijom Grada Sarajeva”, napisala je Karić.

Poručila je da će grad Sarajevo “uvijek štititi državnost Bosne i Hercegovine i jednakost svih njenih građana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare