Ujić: Bezvizni režim im ističe u februaru i moraju se udaljiti iz BiH

Vijesti 29. jan 202212:34 2 komentara
N1

Služba za poslove sa strancima prati boravak grupe stranih državljana na području Istočne Ilidže i ispratiće vrijeme isticanja bezviznog režima i odlaska iz BiH, izjavio je Srni direktor Službe Slobodan Ujić koji na osnovu izvršenih provjera nije mogao da potvrdi da oni pripadaju grupaciji Lev Tahor.

“Riječ je o državljanima SAD, Kanade i Gvatemale sa kojima BiH ima sporazum o bezviznom režimu koji omogućuje boravak od 90 dana. Za njih 24 bezvizni režim ističe 5. februara i moraju se udaljiti iz BiH prije tog datuma. Za ostalih 13 stranih državljana bezvizni režim ističe 20. februara“, rekao je Ujić.

On je naveo da nije bilo prijave stanovnika Istočne Ilidže da je grupa tih stranih državljana narušavala javni red i mir ili činila bilo kakva krivična djela.

“Izvršili smo sve neophodne provjere posredstvom baza podataka koje su dostupne putem Evropola, nakon čega su i druge bezbjednosne agencije na nivou BiH izvršile provjere, zbog čega ne možemo potvrditi, niti smo dobili bilo kakvu činjenicu ili dokaz da su ti strani državljani iz sekte Lev Tahor koju navode brojni mediji”, rekao je Ujić.

Ekipa N1 posjetila ultraortodoksne Jevreje koji borave u Istočnom Sarajevu

On je pojasnio da ni u lokalnoj policijskoj upravi do sada nije bilo nikakve prijave koja se odnosi na boravak grupe stranih državljana na području opštine Istočna Ilidža u Ulici Meše Selimovića.

O slučaju da ovi strani državljani ne žele otići iz BiH, Ujić je rekao da u protekle dvije godine nikome nije odobren azil u BiH niti su imalu takvu grupu sa pasošima pomenutih država da je neko podnosio zahtjeva za azil.

“Niti jednom do sada unazad pet ili šest godina sa pasošima ovih zemalja niko nije podnosio zahtjev za azil. Ne očekujemo ni od ove grupe da učini tako nešto”, rekao je Ujić.

On je naglasio da kada bilo koja grupa stranaca postane problematična u smislu da narušava javni red i mir ova služba ih udaljava iz zemlje i izdaje zabranu boravka u BiH.

Ujić je naveo da su predstavnici poslodavaca zbog nedostatka radne snage na sastancima ukazali da je neophodno podići kvote, te da u Službu za poslove sa strancima pristiže sve više zahtjeva za radne dozvole.

“Sigurno je da će u narednom periodu zbog zahtjeva iz privrednog sektora biti sve više stranaca u BiH zbog čega će biti neophodno i više kontrolisati njihovo kretanje i boravak”, dodao je Ujić.

I načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović u izjavi Srni je potvrdio da do sada nije bilo zvaničnog prigovora stanovnika vlastima ove lokalne zajednice i lokalnoj policiji na ponašanja grupe stranaca iz SAD, Kanade i Gvatemale.

“Da li će neko podnijeti neku zvaničnu pritužbu to ne znamo, ali pratimo situaciju“, rekao je Božović i dodao da u tom slučaju lokalne vlasti moraju da reaguju.

Prema nezvaničnim informacijama, ova grupa stranaca koja boravi na području Istočne Ilidže pripada konzervativnoj ultraortodoksnoj jevrejskoj grupi Lev Tahor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare