UKC RS o videu njihove radnice: Nemamo namjeru da ulazimo u lične motive

Vijesti 23. feb 202212:01 1 komentar
N1

Vanja Subašić, medicinska sestra zaposlena u UKC Republike Srpske, objavila je video na društvenim mrežama u kojem je vidno ogorčena na kliniku i rukovodstvo UKCRS. Između ostalog, navela je da je njena kolegica u teškom stanju, jer nema lijekova. Ubrzo je stigla i reakcija UKC RS.

“U našoj ustanovi nijedan pacijent nije ostao bez zdravstvene zaštite i njege i dnevno ih je preko 1.000 na hospitalnom liječenju, a više od 3.000 ih se ambulantno pregleda. Naši medicinski profesionalci neumorno rade na zbrinjavanju pacijenata što je posebno došlo do izražaja u uslovima pandemije”, navode sa UKC RS.

Medicinska sestra ogorčena na UKC RS: “Neću da šutim taman dobila otkaz”

Kada je riječ o nabavci lijekova, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, dalje navode,  provodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, pa tako i za UKC Republike Srpske.

“Činjenica je da nekad dođe do zastoja u redovnom snabdijevanju, ali su to procesi kojima UKC Republike Srpske ne upravlja, a nedostatak pojedinih lijekova se rješava na dnevnom nivou. Najčešći razlog za to su komplikovane zakonske procedure u javnim nabavkama, obaranje tendera, dobavljači koji imaju problem sa nabavkom lijekova itd. Zbog toga pacijenti koji su na liječenju u našoj ustanovi, a sticajem okolnosti moraju da kupe određen lijek imaju pravo na refundaciju troškova od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske što i naša radnica vrlo dobro zna jer kako je i sama rekla u našoj ustanovi je zaposlena 30 godina, ali ne na mjestu koje je navela u svojoj izjavi na društvenoj mreži”, rekli su.

Iz etičkih i moralnih razloga, istaknuli su, nemaju namjeru da “bilo čije teško zdravstveno stanje, posebno pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti i koji su preminuli, niti nečiji težak životni put razvlače po medijskom prostoru kako bismo se opravdali za svoj rad.”

Takođe, rekli su i da nemaju namjeru da ulazimo u lične motive i porive javnog istupanja radnice.

“Najvažniji su nam naši građani koji zbog javnih istupa pojedinaca sa nepotpunim informacijama ni u jednom momentu ne smiju da izgube povjerenje u medicinske radnike i zdravstveni sistem Republike Srpske”, istaknuli su iz UKC RS.

Podsjetimo, Subašić je u videu naglasila da će se uvijek boriti za pravdu pa makar, kako je navela, sutra dobila otkaz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare