UKC Tuzla izdao smjernice za COVID pacijente, poseban fokus na jednom lijeku

Vijesti 13. apr 202119:26 > 14. apr 2021 11:13 1 komentar

Multidisciplinarni tim ljekara UKC Tuzla danas je objavio istraživanje i smjernice vezane za tretman COVID pacijenata. Namijenjeno svim zdravstvenim profesionalcima. Iz ove ustanove ističu da će smjernice uputiti kantonalnom ministarstvu zdravstva, sa preporukom da se one primijenjuju u zdravstvenom sistemu čitavog kantona.

Kao i ostale bolnice i klinički centri, UKC Tuzla i njegovo medicinsko osoblje posljednjih sedmica, bije bitku protiv virusa koji je u ovu bolnicu trenutno smjestio 220 pacijenata, a njih devet se bori za život na respiratori. Da bi se izbjegli najgori scenariji, ljekari su sačinili smjernice u liječenju. Posebno se korisnim pokazao tocilizubam koji je besplatan u TK.

Smjernice za liječenje

“Kroz strogo kontrolisane indikacije, pacijent se prati od samog početka. I ulaska i boravka u klinici. Na taj način se određuju kandidati za tu terapiju. Do sada smo imali upotrebu kod 18 pacijenata i izuzetno dobre rezultate”, ističe dr. Šekib Umihanić, UKC Tuzla.

“U smjernicama su dati modaliteti liječenja za različite forme oboljenja kao i liječenj komplikacija bolesti. U tretmanu je obuhvaćena imunomodelarna, antivirusna, antikoagulantna terapija i suportivna terapija. Sa posebnim osvrtom na liječenje pacijenata u odjelu intezivne njege”, dodaje dr. Rahima Jahić, UKC Tuzla.

Iz UKC-a ističu da im dolaze zapušteni pacijenti iz primarne zdravstvene zaštite uz rutinsku upotrebu antibiotika.

UKC Tuzla
UKC Tuzla (N1)

“Čim je pacijent covid pozitivan, uključuje se to bez obzira kakva je laboratorijska i klinička slika. Nama pacijenti dolaze sa već oslabljenim imunitetom. Narušenim imunitetom usljed antibiotske terapije”, pojašnjava Jahić.

“Tamo se definitivno moraju promijeniti način rada i propisivanja lijekova. Ono što stalno spominjemo, COVID ambulante moraju zaživjeti u potpunosti 24 sata i biti na raspolaganju pacijentima. I sa pregledom i sa laboratorijom i sa rendgenskim snimcima”, ističe Umihanić.

U TK je oko 830 pacijenata zaraženih COVID-19 umrlo od početka pandemije. Uglavnom starija populacija i pacijenti sa drugim oboljenjima. Dodatno se pogoršava situacija, jer je aktuelan britanski soj.

“To je varijanta koja se lako i brzo širi u populaciji. Zato vidimo da u jednoj porodici gotovo svi članovi obole. Kao i oni vrlo bliski kontakti. I da daje težu kliničku sliku nego smo ranije imali”, navodi dr. Nijaz Tihić, UKC Tuzla.

Ranije lakša, sada teža klinička slika

“Mi smo do novembra imali pacijente sa lakšom kliničkom slikom, sa relativno boljim ozdravljenjem i manjom smrtnošću. Imali su ih i svi drugi u okruženju”, podsjeća dr. Aldina Ahmetagić, UKC Tuzla.

Pacijenti čekaju usaglašen sistem liječenja i primjene antibiotika. Isto tako, čekaju se i vakcine za koje ljekari tvrde da su spas. Pozivaju građane da se vakcinišu. Kada budu imali vakcina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare