Ukinut pritvor direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću

Vijesti 07. jan 202210:38 > 10:41 1 komentar
Anadolija

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje mjere pritvora osumnjičenom Nedimu Uzunoviću, donio je rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva, te je osumnjičenom direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću ukinut pritvor.

Prema osumnjičenom Nedimu Uzunoviću određene su mjere zabrane i to:

• zabrana napuštanja mjesta boravišta odnosno Kantona Sarajevo bez prethodnog odobrenja Suda. Osumnjičeni ne može promijeniti prebivalište, odnosno boravište bez prethodnog odobrenja Suda. Osumnjičenom se privremeno oduzimaju putne isprave uz zabranu izdavanja novih, te mu se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte;

• zabrana prilaska zgradi Bosnalijeka d.d. Sarajevo i svim njenim poslovnim jedinicama na 100 metara;

• zabrana sastajanja ili na bilo koji način kontaktiranja (posredno ili neposredno) sa svjedocima i saosumnjičenim kao i sa sadašnjim i bivšim uposlenicima Bosnalijeka d.d. Sarajevo, te članovima nadzornog i upravnog tijela Bosnalijeka d.d. Sarajevo kao i sa njemu poznatim saizvršiocima i drugim saučesnicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela uključujući i približavanje istima na udaljenosti ispod 100 metara.

“Izrečene mjere trajat će dok za njima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanost izrečenih mjera vršit će se svaka dva mjeseca, a osumnjičeni je posebno upozoren da mu može biti određen pritvor ukoliko ne bude postupao u skladu sa svim izrečenim mjerama”, saopćeno je iz Suda BiH.

Nedim Uzunović osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. i sklapanje štetnog ugovora iz člana 252. KZ Federacije BiH, te pranje novca iz člana 209. KZ BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare