Ukraden napojni kabal, moguća obustava tramvajskog saobraćaja u dijelu Sarajeva

Vijesti 12. aug 202118:05 0 komentara
N1

Oko 100 metara napojnog kabla jučer je ukradeno iz šahtova koji napajaju strujom tramvaje i koji su u vlasništvu KJKP GRAS. Senad Mujagić, v.d. direktora ovog preduzeća za N1 je pojasnio da li će i koliko to utjecati na odvijanje tramvajskoj saobraćaja te da li će doći do njegove obustave.

Mujagić nam je ispričao da su uposlenici GRAS-a jučer primijetili u elektrovučnoj postajnici Vrazova da je došlo do neuobičajeno većeg trošenja struje na određenim kablovima.

“Pomislili su da je najvjerovatnije riječ o nekom kvaru na kablovskoj trasi. Izašli su na teren da pregledaju kablovsku mrežu i ustanovili su da su u dva šahta gdje se jedan nalazi ispred reklamnog panoa ispred Skupštine KS, a drugi na tramvajskoj stanici na Skenderiji, kablovi presječeni i odneseni te da nedostaje preko 100 metara napojnog kabla”, pojasnio je Mujagić.

Trenutno se tramvaj napaja preko rezervnih kablova

Kako kaže, sada se tramvajski saobraćaj koji vozi na relaciji Marijin Dvor – Baščaršija, napaja preko rezervnih kablova.

“To dodatno opterećuje postojeću kablovsku mrežu i moglo bi otežati odvijanje pa čak i obustavu tramvajskog saobraćaja na tom dijelu grada jer ovi kablovi su napajali to tramvaje na tom području. Ukoliko u skorije vrijeme ne izvršimo popravku i ne stavimo u pogon ukradenih 100 metara kabla, može doći do preopterećenja i samim time do obustave tramvajskog saobraćaja”, naveo je.

Šteta preko 12.000 KM

Istakao je da su iz stručne službe GRASA štetu ukradenih kablova procijenili na više od 12.000 KM.

“S obzirom na to da GRAS podliježe javnim nabavkama, pokušat ćemo iznaći opciju da po hitnom postupku nabavimo kablove. Obavijestio sam nadležno ministarstvo i Vladu KS o trenutnoj situaciji, kao i policiju da istraži ovaj slučaj. Pronaći ćemo neko rješenje kako ne bi moralo doći do obustave saobraćaja. Ukoliko bi se to desilo onda bi tramvaj saobraćao preko Tehničke škole, ne bi funkcionisala ruta Marijin Dvor – Baščaršija”, poručio je Mujagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!