Ukrajina bliža EU od BiH?

Vijesti 21. jun 202222:43 2 komentara

Skupili su se i pojedini evropski parlamentarci kod nas i jasno nam poručili da se ne uzbuđujemo, daleko smo od Unije. Kad su oni krenuli kući stigle su nove snažne poruke podrške Bosni i Hercegovini iz Slovenije. Premijer Golob traži sličan tretman za našu državu kao za Ukrajinu i Moldaviju. Sadašnje pozicije su rapidno drugačije.

Ratom razorena Ukrajina bliža je EU nego BiH, i druge zemlje Balkana, nedvosmisleno je poručila predsjednica Evrospke komisije Ursula von der Leyen. Uoči sastanka lidera EU obratio se i njen kolega Charles Michel.

“Daćemo novi impuls pregovaračkom procesu za Zapadni Balkan kako bismo nastavili dalje proces integracija. Zapadni Balkan je važan za EU”, kazao je Charles Michel, predsjednik Evropskog Savjeta.

Vladavina prava, demokratija i osuda Rusije su među top prioritetima koji nisu ispunjeni. Da se BiH nema čemu nadati smatraju i poslanici zelenih.

“Lično ne očekujem da ćemo čuti neku konkretnu poruku. Vjerovatno će se reći nešto u stilu da mora da se radi na daljem napretku”, kazala je Tineke Strik, poslanica iz reda Zelenih u Evropskom parlementu.

Što BiH duže ćeka na status kandidata, političari iz EU imaju veća očekivanja. Pa je za zelene broj prioriteta sa 14 porastao na 16.

“Konkretno ovaj set zakona koji trenutno razmatra NSRS treba da se povuče iz procedure. Treba da bude jasno da država uključuje i Republiku Srpsku i da je zajednička budućnost Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, to treba da bude jasno”, dodaje Strik.

“BIla sam iznenađena izjavama nekih koji donose odluke u BiH koji sebe nazivaju neutralnim, ali koji ne osjećaju potrebu da kažu nešto o tom ratu, krvavom ratu kojeg je pokrenula Rusija. Vi dobro znate šta znači rat, i ne moram ja da vam kažem”, kazala je Viola von Kramon, poslanica iz reda Zelenih u EP.

Da bi se nešto moglo pokrenuti sa mrtve tačke izgledalo je nakon postizanja nepotpisanog dogovora političkih lidera u BiH. Danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručuje:

“Ako dobijemo kandidatski status sve što je tamo dogovoreno treba da bude ispunjeno. Ako nema kandidatskog statusa za BiH, umire i dogovor u Briselu.”

Najsnažniju podršku kandidatskom statusu BiH je dobila od Slovenije, ovoj inicijativi, čija je sudbina zada neizvjesna, pridružili su se Hrvatska i Mađarska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare