Ukrajina će tražiti od Turske da zabrani ulaz ruskim brodovima u Crno more

Vijesti 23. feb 202216:59 > 17:03 0 komentara
Fena / Ilustracija

U slučaju ruske invazije na Ukrajinu, ambasador ove zemlje u Turskoj Vasyl Bodnar rekao je u srijedu da će ova zemlja zatražiti od Turske da zabrani ulaz ruskim brodovima u Crno more, budući da oni već sada smatraju prisustvo ruskih ratnih brodova blizu svojih teritorijalnih voda prijetnjom.

Početkom Februara su šest ruskih ratnih brodova i jedna podmornica prošli kroz moreuze Dardaneli i Bosfor te uplovili u Crno more u sklopu onoga što je Moskva nazvala vojnim vježbama. Ambasador Bodnar je potvrdio za Reuters da ruski brodovi predstavljaju veliku opasnost za Kijev te da je tolika koncentracija ruske moći u Crnom moru prevelika.

Turska koja graniči sa obje zemlje na Crnom moru je protiv sankcija, ali je nazvala rusku odluku da prizna pokrajine Donjeck i Lugansk neprihvatljivom. Prema Montreux konvenciji iz 1936. godine, Turska kao članica NATO-a ima punu kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, koji povezuju Sredozemno i Crno more.

Pakt daje Ankari ovlasti da reguliše tranzit pomorskih ratnih brodova i da zatvori moreuz za strane ratne brodove tokom rata ili kada je sigurnost Turske ugrožena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!