Ukrajinci stigli u Međugorje, mole se za mir i prekid rata u svojoj zemlji

Vijesti 02. mar 202219:10 > 03. mar 2022 11:54 0 komentara

Bježeći od ratnog vihora u svojoj domovini, prve ukrajinske izbjeglice stigle su u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Međugorje u kojem su većina njih kao hodočasnici boravili i ranijih godina. Utočište i mir pronašli su u jednom od najvećih marijanskih svetišta, gdje vrijeme provode moleći se za mir i prekid rata u Ukrajini.

Ispred Gospinog kipa, tročlana porodica iz Ukrajine u molitvi za svoju državu, narod i cijelu porodicu koju su ostavili iza sebe. Došli su iz ukrajinskog grada Lavov koji se nalazi na zapadu ove zemlje. U Međugorju su boravili prošle godine kao hodočasnici, pa su bez razmišljanja kažu spas od rata odlučili potražiti u ovom hercegovačkom mjestu.

“Prva stvar koju mi je žena rekla kad je počeo rat u Ukrajini je da želi ići u Međugorje moliti se. 24. februara u 5 sati počelo je bombardovanje, mi smo u 10 sati već bili na putu, samo smo uzeli novac i osnovne stvari, mačku smo ostavili kod majke i automobilom smo krenuli preko Rumunjske granice , mnogo smo čekali, bili smo gladni i bez hrane i nakon 4 dana smo došli u BiH”, rekao je Baldin Mykola, izbjeglica iz Ukrajine.

Saobraćajne gužve, zadržavanje na granici, glad, hladnoća, neizvjesnost sve to je iza njih. U mislima su sada kažu sa herojima u Ukrajini koji su ostali braniti zemlju.

“Do jučer je Ukrajina bila mirno mjesto i preko noći je krenulo bombardovanje, kad vidiš samo smrt, plač beba, strah roditelja, paniku. Narodu u Ukrajini treba snažna podrška i vjera u Boga, da njegov glas dođe do Putina kako bi mu se vratio razum i kako bi zaustavio rat”, dodao je Mykola.

Posebno teško im je pao rastanak s roditeljima, ali prioritet je bio kažu s devetogodišnjim djetetom brzo djelovati i što prije napustiti zemlju.

“Jako je teško napustiti svoj dom i ostaviti sve iza sebe. Naši roditelji su ostali u selu. Ljudi umiru. Sve što smo gradili o čemu smo sanjali se ruši”, kazala je Nadiya Lazarovych .

“Nedostaje mi moja kuća, škola, učiteljice i prijatelji. Nadam se da ćemo se što prije vratiti”, naveo je Mykola.

U Međugorju su, pričaju nam, naišli na pozitivno iznenađenje, menadžer apartmana u kojem su odsjeli ponudio im je besplatan smještaj i nije to jedini primjer.

U Međugorju vlada veliko zanimanje za dolazak izbjeglica iz Ukrajine, nude im pomoć, smještaj I potpunu brigu u apartmanima i privatnim objektima.

“Ne očekujemo neki veliki priliv, ali smo stavili svoje resurse na raspolaganje, pansione, hotele, smještajne jedinice i pokušavamo se na neki način organizirati ukoliko do tog dođe da ljudima možemo pružiti adekvatnu pomoć barem privremeno”, istakao je Davor Ljubić iz Udruženja turizma, hotelijerstva i iznajmljivača Međugorje.

U trenutku napada na Ukrajinu u Međugorju se nalazio određeni broj hodočasnika, a njih oko 20, prema Ljubićevim riječima odlučilo je ostati privremeno.

“Da je sve normalno, ovo je bio termin kada su određene grupe trebale biti ovdje na pepelnicu, danas kad počinje korizma”, dodao je Željko Vasilj, voditelj Ureda TZ Međugorje.

Priliv izbjeglica očekuju i u narednim danima. A svi oni imaju istu želju. Što prije vratiti se kući. Porodica Baldin planira u Međugorju za početak ostati mjesec dana, a poslije kažu sve ovisi o tome kako će se situacija razvijati u njihovoj zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!