Ukrajinska djeca u Međugorju dobila laptope i školsku opremu

Vijesti 25. okt 202220:45 1 komentar

Pomoć izbjeglicama iz Ukrajine pružili su u Međugorju i predstavnici UNICEF-a i UNHCR-a u Bosni i Hercegovini. Djeci su podjeljeni laptopi i školska oprema s ciljem poboljšanja uvjeta u školi i pristupa online nastavi.

Od početka agresije na Ukrajinu, više od 14 miliona ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove, među njima i stotine hiljada djece školskog uzrasta. Osigurati da svi imaju pristup obrazovanju glavni je cilj posjete ukrajinskoj djeci u Međugorju.

“Moramo zajedno raditi kako bismo prevazišli velike izazove na našem putu u implementaciji ciljeva održivog razvoja”, kazala je Lucie Gagne, predstavnica UNHCR-a BiH.

“Kao što kolege iz UNHCR-a podršku u vidu IT opreme isto tako mi pružamo podršku na način da ćemo organizovati lokalne nastavnike u OŠ Biakovićima kako bismo djeci koja su tu izbjeglice i tu borave pomogli da prate nastavu iako se nalaze u lokalnoj školi da prate prema ukrajinskom planu i programu”, kazao je Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH.

UNHCR je opremio i informatički kabinet Osnovne škole Bijakovići u Međugorju, koji će koristiti svi đaci s ciljem stvaranja inkluzivnog okruženja i interakcije djece iz lokalne zajednice i djece izbjeglica.

“Mi smo nažalost imali iskustvo i ratnih dejstava i izbjeglištva i znamo kakve to posljedice ostavlja i kako to djeluje na ljudske živote. Drago nam je da je jedan od prvih partnera koji nam je pritekao u pomoć da pružimo maksimalnu podršku djeci ovdje upravo UNICEF”, kaže Azra Mešić, Crveni krst FBiH.

Školarci u Međugorju virtualno pohađaju nastavu koju je omogućilo ukrajinsko Ministarstvo obrazovanja i nauke u nadi da će se što prije vratiti svojim domovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare