“Ukrajinska kriza je kraj sjedenja na dvije stolice za Srbiju i ‘srpski svet’ “

Vijesti 18. feb 202217:56 > 21:53 0 komentara

Politolog i novinar Boris Varga analizirao je prijeteću krizu u Ukrajini u programu N1. Nakratko se osvrnuo i na njen uticaj na prostor Zapadnog Balkana, naglasivši kako će posebno pogoditi Srbiju, te označiti "početak kraja njene istovremene priklonjenosti Briselu i prisnosti sa Moskvom".

I dok svijet bruji o situaciji u Ukrajini koja je na ivici eskalacije – niko ne spominje stav Zapadnog Balkana vezan za krizu u toj zemlji. Balkan je uglavnom šutio, ne priklanjajući se zapadnim silama ili Kremlju, opažanje je to Borisa Varge.

No, tvrdi, neki imaju posebne razloge za to.

“Srbija je ta koja je imala najveći interes sjedenja na dvije stolice – i Brisel i Moskva. No, sada su te svije stolice sa dvije različite strane rovova. Ako Srbija ima podjednak interes za učešćem u projektima Evropske unije i Rusije, u ovom ratu ona može da ostane uskraćena ne samo za benefite, nego može da bude i sankcionisana”, pojašnjava Varga.

Navodi svoj stav kako je ukrajinska kriza početak kraja ‘sjedenja Srbije na dvije stolice.’

“No, ne samo Srbije, nego onoga što se, po uzoru na Rusiju i ruski svet, naziva ‘srpski svet’. Geopolitički, politički, ekonomski – mi već vidimo sankcije od SAD-a i EU, imamo i sankcije kontroverznim političarima iz Srbije.. To je početak alarmiranja na Balkanu, gdje bi trebalo da se potisne destabilizirajući ruski uticaj”, navodi sagovornik N1.

Dodaje kako je ruski uticaj najviše destabilizirajući po Bosnu i Hercegovinu.

“Rusija deklarativno podržava Dejtonski sporazum, no u praksi ga ozbiljno podriva preko pojedinih lidera iz RS i Srbije. Treba tu pomenuti i pokušaj državnog udara u Crnoj gori”, priča Varga.

Zaključuje kako je Zapad predugo zatvarao oči na to što je radio Beograd po pitanju naoružavanja vezanosti za energetski lobi Rusije, po pitanju vojnih vježbi sa Rusijom. Vjeruje kako svemu tome dolazi kraj, te da će ukrajinska kriza posebno pogoditi Srbiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!