Ukrajinska parlamentarka za N1: Jesu li tijela u kovčezima veličina Rusije?

Vijesti 26. feb 202213:36 > 16:17 0 komentara
N1

Lesia Vasylenko, ukrajinska parlamentarka javila se ekskluzivno za N1 iz Kijeva. Ostat ćemo i borit ćemo se za pravo svoje djeca da žive u slobodnoj zemlji, poručuje nam, naglasivši vjeru da će Kijev izdržati. Ipak, ako padne, dodaje ona - to će značiti i pad drugih zemalja istočne Evrope, ali i svijeta kakvog ga znamo.

Ljudi noć provode u metro stanicama – one su trenutno najsigurnije, pružaju zaštitu od projektila, ovako gošća N1 opisuje život u Kijevu.

“Ipak, postoji toliko odlučnosti da se nastavi živjeti i braniti našu Ukrajinu”, dodaje Vasylenko.

Manje od 24 sata. Toliko je trebalo ruskim snagama za ulazak u glavni grad Ukrajine.

“Situacija je suluda – nešto iz noćnih mora – ono što se nikako nije smjelo desiti u 21. stoljeću u sred Evrope. Govorimo o napadima razmjera koji se na našem kontinentu nisu vidjeli od Drugog svjetskog rata. Nikada nismo mogli zamisliti da ćemo živjeti ovakvu moru rata – do posljednjeg trenutka smo se nadali da Putin samo blefira kako bi ostvario ciljeve u međunarodnim odnosima”, priča Vasylenko.

Pita se šta rade ruski vojnici u njenoj zemlji?

“Došli su da ginu – u 48 sati stradalo je 3.500 ljudi  – to je 72 čovjeka svakog sata. Ne razumijem, zašto su ovdje? Jasno je da njihovog predsjednika nije briga za njegove ljude. Rekao je mnoštvo puta da je njegova zemlja velika, da može izdržati sankcije – ali povratak u mrtvačkim kovčezima ne odražava tu veličinu”, naglašava ukrajinska parlamentarka za N1.

Ističe kako se čak i kroz govore ruskog lidera vidi da je izgubio vezu sa realnošću.

“Mislio je da će Ukrajinci potrčati Rusima. To se neće desiti – mi smo nezavisna država i borit ćemo se za pravo naše djece da žive u slobodnoj zemlji”, ponavlja nam.

Kada je riječ o pregovorima između ukrajinskog i ruskog predjsednika, Vasylenko navodi kako su pogrešno protumačeni, i da je razlog tome upravo ruska propaganda.

“Naveli su da je ukrajinski predsjednik spreman da se preda i prihvati Putinove zahtjeve. To nije istina. Nema šanse da bi Ukrajina takvo što učinila. Odbijamo ruske napada – imamo gubitke, ali imamo i pobjede”, izričita je Vasylenko.

Smatra da je dijalog s Putinom beskoristan, da ne vodi ničemu, te da je sila jedino što ruski lider razumije.

Ako Ukrajina padne, zaključuje ona, past će i druge zemlje istočne Evrope, ali i svijet kakvim ga znamo.

Potpuno gostovanje Vasylenko, ali i njenog kolege, ukrajinskog parlamentarca Oleksiija Mochvana, koji se također javio za N1, pogledajte u videu ispod.

Podsjećamo, sve aktuelne vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete uživo pratiti NA NAŠEM LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!