Ukrajinska porodica posmatra rat iz Sarajeva: Gledali smo granatiranje komšiluka

Vijesti 04. mar 202215:09 > 15:22 0 komentara
N1

Hana Magerramov, ratno dijete Sarajeva, posljednjih 10 godina živi u Ukrajini. Na veliku sreću, spletom okolnosti, rat u zemlji u kojoj živi posmatra iz zemlje u kojoj je rođena.

“U Sarajevo sam došla čisto zbog fakulteta, zbog ispita koji su sada bili u februaru. Zadnji put u Kijevu sam bila u januaru gdje zapravo ništa od svega ovoga nije bilo. Tada je Kijev bio onakvim kakvim ga pamtim svih ovih 10 godina. Tek kada smo sredinom januara došli u Sarajevo, pratili smo vijesti, gdje smo saznali da se proglašava vojno stanje. Naravno, bili smo nekako optimistični do kraja, nismo vjerovali da će rat biti ovih razmjera. Pošto je u početku problem bio samo u regionu Donbasa, u suštini – rat u Donbasu je bio i svih ovih osam godina koliko mi živimo u Kijevu i nekako nije uticalo na kvalitet našeg života, pošto je to zaista mnogo, mnogo kilometara daleko od nas”, priča nam Hana na početku razgovora.

“Snimak koji me najviše potresao: Vidjela sam da je ruska vojska ušla u naš komšiluk, tu sam provela najsretnije trenutke, rodila dvoje djece…”

Hanin plan je bio da se iz Sarajeva za Kijev vrati nakon ispita.

“Muž je svakako imao dosta obaveza u Kijevu i on je trebao da se vrati zapravo sljedeće sedmice i kada smo već počeli planirati taj naš povratak, jedno jutro se probudimo i shvatimo da su Kijev i ostatak zapadne Ukrajine krenuli da bombarduju. Jedan snimak koji me je najviše zapravo i potresao jeste kada sam vidjela da je ruska vojska već ušla u naš komšiluk i internetom kruži slika one visoke zgrade na koju su bacili raketu. Ja sam zapravo tu provele neke najsretnije trenutke, iz razloga što se ispod te zgrade nalazi porodilište gdje sam ja rodila oboje djece. Tako da mi je to mjesto ostalo u najljepšem sjećanju i mnogo me je boljelo da gledam kako to sve raketama ruše i mnogo se plašimo i za naš stan. Sad ne znamo i kada se sve ovo završi da li ćemo imati gdje da se vratimo”, govori Hana za N1.

“Gradove koje danas bombarduju – u svakom sam bila, Ukrajina je domovina moje djece”

Merjem koja ima šest godina i Davud koji ima 4, najmlađi su članovi porodice Magerramov. Također su u Sarajevu, pohađaju vrtić “Kids Land” i danas zajedno sa ostalom djecom ove predškolske ustanove na radionici “Djeca u miru, a ne u ratu”, šalju poruke podrške svojim vršnjacima u Ukrajini.

“Iako nisam Ukrajinka, dakle na pasošu mi ne stoji njihova zastava, moja djeca jesu. Oni su u Ukrajini rođeni, Ukrajina je njihova domovina, oni će svoje djetinjstvo po Kijevu i Ukrajini pamtiti jer mi smo i cijelu Ukrajinu proputovali. Sve ove gradove koji oni danas bombarduju, ja sam u svakom od njih bila i mnogo mi je teško to sve gledati jer skoro u svakom od tih gradova ja imam prijatelje koje sam stekla za svih ovih 10 godina boravka u Ukrajini”, prisjeća se Hana.

“Ne spavamo otkad smo saznali za bombardovanje”

Dodaje kako je psihički mnogo teško podnijeti sve ono što gleda.

“Mi od tog dana kad smo saznali za bombardovanje Kijeva, mi iskreno ne spavamo, a ono što mi dodatno otežava svu ovu situaciju jeste ovaj informacijski rat koji se, dakle, dešava trenutno i u BiH. Imam taj neki osjećaj kao da se nalazim u takvoj situaciji gdje ne mogu ni tamo, ni ovamo pobjeći, bukvalno kao da sam zarobljena. To je više ta neka psihološka igra, da tako kažem, nije lako. Trudim se koliko – toliko da vijesti i sve to ne čitamo pred djecom, ali oni i osjete svu tu našu brigu i bol”, ističe zabrinuto sagovornica N1.

Poruka šestogodišnje Merjem drugaru u Kijevu: ‘Tata mi je rekao da se u Kijevu nešto jako loše dešava’

Navodi da još uvijek nije našla način kako da priča o ratu u Ukrajini sa djecom, a da im ne uzrokuje traumu.

“Tako da sam riješila da šutim, jednostavno sam rekla da za sad ne možemo da idemo tamo, to je nemoguće. Može biti da joj je tata u nekom trenutku rekao da se tamo nešto loše dešava i da ne možemo zbog toga da se vratimo, jer je ona sinoć osjetila potrebu da svom najboljem drugu Emilu koji je živio u Kijevu, sad su oni trenutno pobjegli iz Ukrajine, da mu pošalje poruku. Rekla je ‘Emile, tata mi je rekao da se u Kijevu nešto jako loše dešava, da se mi sada ne možemo vratiti. Ja se nadam da će se ovo sve završiti i da ćemo se mi opet vidjeti'”, govori Hana o poruci svoje šestogodišnje kćerke Merjem upućenoj drugaru u Kijevu.

Hani je kćerkica na putu do vrtića, po običaju, prepričala i sinošnji san. Kaže nam – malena Merjem sanja Kijev kojeg je mnogo poželjela.

“Tako mi je i jutros rekla da je sanjala kako joj je tata dao teleskop da ona vidi Kijev jer je poželjela Kijev. I ona mene svaki dan pita da joj zovem drugarice, hoće da se vrati i meni je tada najteže. Ja se tada lomim kada ne mogu da joj kažem pravu istinu, gdje su sada njeni prijatelji, šta oni rade i zašto ona ne može da sada i dalje bude u školi sa svim tim prijateljima sa kojima je odrasla i sa kojima je od druge godine”, dodaje s tugom Hana.

N1
N1
N1

‘Mnogo mojih prijatelja su ostali zarobljeni tamo’

I Hanini prijatelji su ostali u Ukrajini. Neki od njih su uspjeli da pobjegnu, govori nam.

“Kao što je moja prijateljica Nataša koja je sama sa troje djece. Najmlađem djetetu je tek mjesec ili dva, dijete koje doji. Sama je uspjela pobjeći iz Kijeva, čini mi se do Moldavije. I druga prijateljica mi je uspjela da pobjegne, ali imam mnogo prijatelja koji su ostali zarobljeni tamo i jednostavno ne mogu, ne usuđuju se da pobjegnu, jer je to sada zaista jako rizično”, pojašnjava Hana.

Ni sama, kao ni mnogi drugi, ne može predvidjeti kako će se i kada sve ovo završiti.

“Bojim se čak i razmišljati o tome kako bi se sve ovo dalje moglo odvijati, skroz je nepredvidivi rat, jer mi u početku nismo mogli apsolutno vjerovati, u malom mozgu nam nije bilo da će to tako daleko da ode, da će biti to tolikih razmjera i kada su nas zapravo razuvjerili – mi sad ne znamo šta da očekujemo. Ne znamo ni kakvi su nam planovi, kuda, šta, kako…Starija kćerka od septembra treba da krene u prvi razred, plan je bio da nastavi da ide u školu u koju je u Kijevu išla,a sada ne znamo”, izjavila je Hana za N1.

Zaključuje kako im, jednostavno, preostaje samo da čekaju.

Podsjećamo, sve vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete pratiti uživo na NAŠEM LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!