Ukrajinski olimpijac u karateu za N1: Ne bojim se, spreman sam ubiti

Novi dan 04. mar 202209:09 > 09:47 2 komentara

Deveti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Teške borbe u Kijevu se nastavljaju. Zauzet grad Harkov na jugu Ukrajine. Irpin je potpuno razrušen grad. Naoružan puškom i taktičkom opremom, ukrajinski osvajač olimpijske medalje Stanislav Horuna pridružio se borbi protiv ruske invazije. Horuna je prošlog ljeta osvojio bronzanu medalju u karateu na Igrama u Tokiju i posjeduje medalje svih boja na Evropskom prvenstvu i Svjetskim igrama. U razgovoru za N1 je poručio da se spreman boriti, ali i ubiti kako bi zaštitio svoju državu.

Horuna je na početku kazao da je malo mirniji sada kada zna da je njegova porodica dobro i da su sigurni izvan Ukrajine.

“Spreman sam se boriti bez straha. Čekam na komande da se idem boriti. Prvog dana rata sam se pridružio vojsci, još nisam imao nikakvog dodira sa Rusima, trenutno obilazim strateške objekte i ostajem ovdje da branim svoj grad. Pitao sam svog komandanta da me pošalje u žarišta Kijeva i ostala takva područja, ali rekao mi je da je to riskantno jer nemam vojnog iskustva i vještine. U međuvremenu sam ovdje i spreman sam da zaštitim svoj grad ako bi ruska i bjeloruska armija ovdje došla”, kazao nam je 33-godišnji Horuna.

Dalje je pojasnio da je veoma teška situacija i da je u stalnoj komunikaciji sa komandantom i ostalim pripadnicima ukrajinske vojske.

“Pokušavamo se organizovati i pomoći onima koji bježe iz Kijeva, Harkova i Hersona, onima koji su izloženi bombardovanju, razgovaramo međusobno da se dostavi humanitarna pomoć, hrana, odjeća, vojna oprema. Trenutno se borimo u oblasti informacija i to je veoma važno, veoma teško i intenzivno vrijeme”, naglasio je.

Iako je kao veoma uspješan karatista sa ponosom predstavljao svoju zemlju, nikada kaže nije mogao ni slutiti da će kimono zamijeniti vojnom uniformom.

“Također nisam nikada mogao ni pomisliti da ću uzeti oružje da je štitim. Prije nekoliko dana kada je počeo rat mnogi su pričali o ovome, ali niko nije vjerovao da se ovo zaista može i desiti. Niko nije mogao vjerovati da postoji neko toliko lud da krene u rat, ali Vladimir Putin je to uradio. Oni nisu uspjeli da se izbore sa ukrajinskim vojnicima, ubijaju civile, šire paniku. Koriste vakuumske bombe, ne znam da li je to pravi naziv, ali one su zabranjene ženevskim konvencijama. Ubijaju sve, kriju puške i oružja u ambulantnim vozilima. Tako je mnogo kršenja propisa”, dodao je ovaj mladi karatista.

Poručuje da je Putin lud i mentalno bolesna osoba te da niko ne zna šta svojim vojnicima može narediti da učine.

“Mene plaši to što bi cijela Evropa mogla biti ugrožena evakuacijama. Danas imamo prijetnje da bi nuklearna elektrana mogla eksplodirati, a onda bi cijela Evropa morala biti evakuisana negdje. To bi bila ogromna katastrofa”, kazao je Horuna.

Iako je kao sportista navikao na fair play toga trenutno nema. Kaže, sela i gradovi su napola uništeni, veliki broj je mrtvih, što ga, naglašava, posebno ljuti.

“Ja se ne plašim, ja sam ljut. Ja ih želim zaustaviti, želim se boriti. Spreman sam da se borim, spreman sam da se ubijem one koji su nam došli ovdje sa oružjem, tenkovima, drugom vojnom silom. Plaši me jedino nuklearna prijetnja, a to je za cijelu Evropu strah jer tada niko neće biti siguran. Ovdje se ne radi o sportu već o našem opstanku”, zaključio je Horuna u razgovoru za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare