Ukupno povećanje cijene plina u Kantonu Sarajevo 37,8 posto

Vijesti 06. jan 202216:10 > 16:18 0 komentara
Screenshot/YouTube

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo danas su održali konferenciju za medije na kojoj su govorili o cijenama plina te naglasili da bi ovaj energent u KS ukupno mogao biti povećan za 37,8 posto.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo kazao je da je ova vijest posebno važna za građane jer, kako ističe, prema pojedinim procjenama upravo oni i firme oko 80 posto koriste plin.

“Želim vas podsjetiti da je 1. novembra prošle godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine podigla cijenu plina za 23,5 posto. Mi smo odlučili da subvencioniramo to povećanje i svi korisnici direktni kupci mogli su na računima vidjeti tu stavku, a poučeni iskustvom iz 2019.godine. Glavni razlog je činjenica da korisnici plina prelaze na druge energetne što je izuzetno opasno po zdravlje naših sugrađana, posebno djecu. I mi gledamo na to kao na intervenciju zaštite okoliša i kvalitete zraka”, rekao je Forto.

Naglasio je i to da je plin u Kantonu Sarajevo od 1. januara ove godine poskupio dodatno za još 11 posto.

“Činjenica je da ima jedan drugi problem u snabdijevanju plinom o kojem se ne govori dovoljno, a to je da ruski plin ulazi po određenoj cijeni kod glavnog dobavljača, a to je Vlada Federacije, prije je to bio BH Gas, sada su ovlastili isključivo Energoinvest koja po nekoj cijeni dobija, a po potpuno drugoj isporučuje plin, a mi ne znamo koja je to razlika i zašta se ta marža koristi. Pozivamo Vladu Federcije da nam isporuči kalkulaciju i pojasni kako se isporučuje Sarajevogasu koji je distributer za KS”, zatražio je Forto.

Dalje je istakao da je Vlada KS ovom subvencijom pokazala da želi pomoći građanima, ali da to već sada postaje ogromno budžetsko opterećenje.

“Pozivamo Vladu Federacije BiH da nam do utorka jave koliko oni mogu pomoći, bilo putem marže koju ima Energoinvest ili na drugi način jer spuštanje cijene prema kupcima, a posebno prema nama kao najvećem mislimo da nije dovoljno transparetno. Vlada Kantona Sarajevo će sigurno ići sa određenom subvencijom, ali to ćemo znati tek nakon odgovora Vlade Federacije”, dodao je Forto.

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, istakao je da je Vlada KS još u maju prošle godine dogovorila da ne bude povećanja cijena plina.

“Nažalost, već u novembru smo imali poveaćnje, mi smo taj dio subvencinoirali u iznosu od oko pet miliona KM . Građani trebaju znati da povećanje nije bilo iz tih razloga”, naglasio je.

Zatražio je od Vlade FBiH da izvrši kompenzaciju dijela povećanja cijena.

“Ukupno povećanje cijena plina u KS je 37,8 posto što je zaista preveliko, pogotovo zato što se radi o periodu sredine grijne sezone. Mi bismo bili spremni da ovu subvenciju koja je bila protekle godine možda i nastavimo ukoliko bi ovo povećanje bilo povučeno od 11 posto ili na neki drugi način to subvencionirali Energoinvestu. Ovo je jako teška situacija. Ovo je ujedno i povećanje cijene grijanja, kao i samog plina”, zaključio je Hadžiahmetović.

Na kraju je poručio i to da su dobili informaciju od Energoinvesta da ove zime možda neće biti dovoljno količina plina za Kanton Sarajevo.

Dodao je da, shodno tome, dovoljno plina možda neće biti dovoljno u januaru i februaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!