Ulaganja do sada nisu dala rezultate, može li se mostarski aerodrom izvući?

Vijesti 21. jun 202219:06 1 komentar
N1

Veselo je danas bilo u Mostaru. Na mostarski aerodrom sletio je prvi čarter let iz Poljske, što je ocijenjeno historijskim. Naime, dok sarajevski i tuzlanski aerodrom bilježe pozitivne rezultate rada, mostarski je i dalje u gubicima.

Grupa od 144 poljska hodočasnika koji su u Mostar sletjeli kako bi posjetili Međugorje nakratko su oživjeli aerodrom koji tokom cijele godine uglavnom pust. Sve ih je iznenadio svečani doček.

“Ovo je prvi avion iz Poljske da je sletio u Mostar, veseli nas ovakav doček, mnogo nam znači ova linija, jer svi idemo u Međugorje, tamo ćemo provesti sedmicu dana, i opet se s ovog aerodroma vraćamo”, kazala je Barbara iz Poljske.

Slijetanje prvog aviona iz Poljske svečano je obilježeno uz mostarske mažoretkinje, kulturno-umjetnička društva, te rezanje torte. Cijeli događaj podsjetio je i na svečanost od prije 4 godine zbog tada nove uvedene međunarodne linije Zagreb – Mostar, a koja je zbog nedovoljnog broja putnika ukinuta. No, uprava i sad optimistična.

“Radimo na dva paralelna kolosijeka, vraćamo stara tržišta, čarter letove, vjerski turizam, otvaramo nove letove i tržišta i na dovođenju low-cost carriere niskobudžetnog avioprevoznika koji bi trebao potpisati ove godine. Dogovorili smo Italiju, imamo dvije destinacije u sedmom mjesecu, imamo Bejrut u osmom mjesecu, iz Libanona, imamo i najavu za Jordan i Irsku koja traje još uvijek”, kazao je Ivan Ljubić, direktor Zračne luke Mostar.

Iako ima najbolje geografske i klimatske uslove u regiji za uspješno poslovanje, prošle godine kroz ovaj aerodrom prošlo je manje od 2.000 putnika. Ni višemilionska ulaganja nisu dala rezultate. U proteklih sedam godina Federalno ministarstvo prometa uložilo je više od 16 miliona maraka, za izgradnju infrastrukture, nabavku opreme, subvencioniranje linije Zagreb – Mostar, te plaće preko 50 radnika čiji broj uprkos lošem poslovanju raste. Aerodrom je i nedavno od entitetske Vlade dobio 4 miliona, a sporazumom kantonalne Vlade i Grada dobio je 2,5 miliona KM.

“Sve u dobroj vjeri kako bismo je pogurali maksimalno jer smo shvatili šta je problem, bez dodatnih ulaganja u sam marketing, u subvencioniranje letova Zračna luka ne može preživjeti sama”, kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Tako današnji, kako su ga nazvali „historijski“ događaj predstavlja, nadaju se početak nove ere poslovanja, koja će rezultirati povratkom velikog broja putnika u Mostar.

“Mi se nadamo da je ovo početak nečeg velikog, voljeli bismo da sljedeće godine postoji još jedan čarter iz Varšave”, kazala je Estera Sobalkowska, turoperater iz Poljske.

Mnogo bi to kažu značilo za hercegovaču regiju, jer bi se ujedno i povratkom 100 hiljada putnika godišnje, prihodi u turizmu uvećali za skoro 40 miliona KM.

Udri brigu na veselje: Avion sletio u Mostar, slavilo se uz mažoretkinje

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare