United Media: Nezavisni mediji u Srbiji moraju biti zaštićeni od napada vlasti

Vijesti 01. feb 202113:29 0 komentara
United Media

Kompanija United Media, u čijem sastavu posluje televizija N1, obavijestila je danas predstavnike međunarodne zajednice, europske dužnosnike, organizacije koje se bave zaštitom novinara i medijskih sloboda kao i predstavnike diplomatskog zbora u Beogradu o najnovijem pokušaju vlasti, da preko dogovora državne kompanije Telekom Srbija i privatnog operatera Telenor, uguši preostale slobodne medije u Srbiji.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Sloboda medija je na udaru u Srbiji. Vladajući establišment u zemlji pokušava uspostaviti kontrolu nad svim medijima i osigurati vlastiti opstanak kroz neprekidnu i podlu kampanju, koristeći državne resurse za potkopavanje jednog od najvažnijih stupova demokratskog društva – slobodnih, nezavisnih i profesionalnih medija.

Međunarodna kompanija United Media, koja u svom portfelju ima više od 30 televizijskih kanala i proizvodi sadržaj koji se emitira na tržištu od 20 milijuna ljudi, nažalost to je iskusila u praksi.

Najnoviji napad na slobodu medija uključuje dogovor između državne kompanije Telekom Srbija i mobilnog operatera Telenora, u vlasništvu investicijskog fonda PPF. Ove dvije kompanije dogovorile su da Telenor dobije pristup kompletnoj kablovskoj infrastrukturi, kanalima i sadržaju Telekoma Srbija.

N1
N1
N1

Dokument Telekoma Srbije, objavljen u medijima, pokazuje da je namjera te kompanije da se ovim dogovorom uništi SBB, kabelski operater koji posluje u okviru United Grupe, kao i da televizije koje posluju u okviru United Media, prestanu emitirati program, a sve u namjeri da se suzbije nezavisno novinarstvo.

1. Konstantni napadi vlasti i Telekoma Srbija na slobodne medije

Ovaj dogovor predstavlja samo nastavak kampanje koju protiv slobode medija vodi srpska vlast, a koja je već rezultirala uspostavljanjem potpune uređivačke kontrole nad svim televizijama s nacionalnom frekvencijom. Telekom Srbija, čije rukovodstvo je blisko povezano s vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), igra glavnu ulogu u neprestanim napadima na nezavisne medije.

Ta državna kompanija je u više navrata koristila ogromna sredstva kako bi ulaganjem u infrastrukturu, sadržaj, ali i akvizicijama drugih operatera uspostavila dominaciju nad kablovskim kanalima. Također, preko Telekoma se novac poreznih obveznika Srbije prebacivao na račune pojedinaca bliskih SNS-u, što im je omogućilo kupiti ili ušutkati medije koji su imali kritički odnos prema vlasti.

Podsjetimo, Telekom Srbija je 2018. godine kupio kabelskog operatera Kopernikus za 195 milijuna eura od brata visoko rangiranog dužnosnika Srpske napredne stranke koji je zatim, za skoro istu svotu, kupio televizije s nacionalnom frekvencijom PRVA TV i O2, pretvarajući ih u provladine medije. Samo godinu dana kasnije kompanija Telekom Srbija je kupila nekoliko manjih kabelskih operatera i pružatelja internet usluga među kojima je Radijus Vektor, i to po cijeni za koju stručnjaci kažu da je značajno iznad njihove tržišne vrijednosti.

Prošle godine članica oporbene Stranke slobode i pravde otkrila je dokaze o sporazumu vrijednom 38 milijuna eura između Telekoma Srbija i Igora Žeželja, sada vlasnika provladinog tabloida Kurir. Tako je, kroz netransparentan sporazum, država na indirektan način postala vlasnik medija uprkos zakonskoj obavezi da izađe iz vlasništva, a na sve to su i potrošeni milijuni eura građana Srbije.

S tri nova informativna kanala koje Telekom Srbija planira pokrenuti do kraja godine, njihov utjecaj u javnosti bit će daleko veći.

Domaće i međunarodne organizacije već su izrazile duboku zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda u Srbiji. Europski centar za slobodu tiska i medija prošle je godine upozorio da se televizije u Srbiji “koriste protiv javnosti”.

Zato je još važnije ne utišati te posljednje glasove nezavisnog novinarstva. SBB je jedini srpski operater koji građanima omogućuje pristup medijima koji nisu pod kontrolom države. To uključuje televiziju N1, koja je ekskluzivni partner CNN-a za ovaj dio Europe, i NOVA S kanal, oba u vlasništvu United Media i dio United Grupe.

SBB i nezavisni mediji su već godinama meta napada srpskih vlasti kroz pokušaje da se zaustavi razvoj kompanija, uvedu zabrane na postavljanje opreme, vrše progoni različitih inspekcija, uznemiravaju novinari ili da se prijeti njihovim korisnicima. Vlada je čak zaustavila daljnja ulaganja SBB-a u širenje mreže.

Vladajući establišment otvoreno napada SBB i United Grupu u medijima i čini sve da građanima ograniči pristup vijestima i informacijama koje oni pružaju. Tijekom prošle godine oko 300.000 domaćinstava je izgubilo pristup televiziji N1 i drugim United Media kanalima jer su uklonjeni s platformi lokalnih operatera koje je u tom trenutku kupio Telekom Srbija.

2. Najnoviji napad na slobodne medije uključuje ugovor Telekoma Srbija i Telenora, protivan pravilima slobodnog tržišta

Novinari N1 su u siječnju objavili službene dokumente koji potvrđuju najnoviji napad na SBB i United Media – ugovor između Telekoma Srbija i Telenora.

U središtu ovog plana je dogovor po kojem bi Telenor dobio pristup kabelskoj infrastruktuuri i kanalima Telekoma Srbija. Kao rezultat, na tržištu Srbije bi dominirala dva velika operatera koja bi u svojoj ponudi imala usluge interneta, mobilne i fiksne telefonije kao i kabelsku televiziju.

Namjera Telekoma Srbija je umanjiti tržišno sudjelovanje SBB-a i onemogućiti da United Media financira sadržaj, sve kako bi se SBB protjerao s tržišta i ušutkali se preostali nezavisni mediji u Srbiji.

Odgovarajući na izvještavanje N1, Telekom je naveo da mu je cilj osigurati konkurentno tržište. Ipak, pravi cilj je jasno naveden u dokumentu koji je nekadašnji internet i multimedija koordinator, a sada direktor Telekoma, Vladimir Lučić, predstavio članovima Nadzornog odbora: uništiti kanale United Media.

Suradnja s Telenorom samo je sredstvo za postizanje tog cilja.

„Ovo omogućuje potiskivanje SBB-a s ovog tržišta, da Telekom Srbija bude stabilno broj jedan u maloprodaji fiksnog interneta, ali i ostvarivanje značajnog prihoda u veleprodaji u budućnosti. Što se tiče sadržaja, tj. naših TV kanala, kako se korištenjem naše infrastrukture podrazumijeva i korištenje našeg sadržaja, omogućit će se potpuna dominacija našeg sadržaja u odnosu na United media kanale. Samim tim, ugovorom za spomenutu uslugu se stavlja točka na poslovanje United media kao i SBB-a u Srbiji“, stoji u dokumentu Telekoma Srbije koji objavljuje N1 televizija.

Kod sporazuma s Telenorom sumnjivo je i to što je sve dogovoreno u tajnosti kao i to što cijene nisu javne. Mogućnost suradnje s Telekomom nije ponuđena drugim kompanijama na tenderu, što je svakako nešto što bi potaknulo konkurenciju i bilo u najboljem interesu javnosti, da je to bila stvarna namjera Telekoma Srbija.

Nadležno telo, Komisija za zaštitu konurencije, sada mora da odlučiti hoće li odobriti ovaj sporazum, a strahujemo da će se to dogoditi, bez ozbiljnog razmatranja. Ako do toga dođe, srpska vlast će nastaviti provoditi svoj plan uništenja privatne kompanije i slobodnih medija, a sve ususret novom izbornom ciklusu.

Sporno je, također, i to što Telekom Srbija koji je u vlasništvu države, ulaže ogromna sredstva u proizvodnju informativnih programa iako je zakonom zabranjeno da država bude vlasnik medija.

Ovo što Telekom Srbija čini je jasan politički potez državne kompanije da se ušutkaju mediji koji postavljaju pitanja, koji čine da se vlast osjeća neugodno i koji izvještavaju o onim stvarima o kojima vlast ne želi da se izvještava.

Kao kompanija koja posluje u Europskoj Uniji, United Media poštuje stroga pravila koja postoje na tržištu EU kreirana kako bi se spriječile upravo ovakve situacije, a koje štite konkurenciju na tržištu i sankcioniraju restriktivne ugovore.

3. Savez Telekoma i Telenora će nanijeti štetu slobodnim medijima u Srbiji

United Media

Ako dođe do ovog sporazuma, to bi bio slučaj bez presedana, čak i u Srbiji i njegova realizacija će nanijeti štetu društvu. To bi značilo da je državnoj kompaniji dozvoljeno udružiti se s privatnom radi uništenja slobodnih medija, a sve kako bi se javnosti uskratio pristup nezavisnim izvorima informisanja.

N1 je prva regionalna informativna televizija sa sjedištem u Luksemburgu i produkcijskim centrima u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu. Savjetnici Uredničkog kolegija N1 su najpoznatija imena europskog novinarstva među kojima je nekadašnji direktor BBC Svjetskog servisa Peter Horrocks.

On je poručio: „Nezavisna istraživanja pokazuju da je N1 medij kojem građani najviše vjeruju. Svaka prijetnja da se uništi biznis koji podržava N1, prijetnja je istinitom i nepristranom informiranju i treba joj se suprotstaviti svatko tko vjeruje u slobodu medija“.

Savjetnik Uredničkog kolegija i direktor agencije ENEX EAdrian Wells ističe: „Gledatelji u Srbiji trebaju imati mogućnost odlučiti koje televizijske kanale žele gledati, bez prepreka i miješanja. Kamen temeljac slobodnih medija je mogućnost da oni posluju bez kontrole i restrikcija vlasti ili određenih grupa“.

Međunarodne organizacije kao što su Reporteri bez granica ranije su već upozorili na pogoršanje situacije kada su u pitanju medijske slobode u Srbiji. U svom godišnjem izvještaju „Indeks slobode medija za 2020“ navode: „Poslije šest godina pod vodstvom Aleksandra Vučića, prvo na mjestu premijera a zatim predsjednika, Srbija je postala država u kojoj je često opasno biti novinar i u kojoj su lažne vesti sve vidljivije i popularnije.“

To je nešto čemu svi mi svjedočimo vrlo često.

Odbrana demokratskih principa zahtijeva da se učini sve kako bi se zaštitili preostali nezavisni mediji u Srbiji. Ako Telekom Srbija ostvari svoj plan, građani Srbije neće imati pristup slobodnim medijima, neće imati priliku čuti ništa osim onoga što im državni operater dozvoli čuti.

Zato i pozivamo sve međunarodne institucije da reagiraju, da stanu u obranu prava na slobodu informiranja koje je zagarantirano, ali i da vlast u Srbiji podsjete na europske vrijednosti i standarde. Nužno je i dosljedno provođenje zakona koji već vrijede u Srbiji, a po kojima je ovaj dogovor nemoguće provesti.

Vlastima se ne smije dozvoliti gušenje slobodnih medija i njihovo gašenje.

S poštovanjem
Izvršna direktorka United Media
Aleksandra Subotić

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!