United Media preuzela list “Danas”

Regija 05. mar. 202117:40
Podijeli:
Izvor: N1

United Media (UM), vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, postala je novi vlasnik dnevnog lista i portala "Danas", navodi se u saopštenju.

Nakon odobrenja nadležnih regulatornih tijela, kompaniji je odobreno preuzimanje „Danasa“, dnevnih novina koje izlaze od 1997. godine. Kako ističu iz UM-a, ovo je prvo štampano izdanje iz Srbije koje će se naći u portfoliju kompanije United Media u okviru koje posluje 45 televizija od čega pet sa nacionalnom frekvencijom, 15 portala, kao i magazini i radio stanice.

“List Danas duže od dvije decenije u Srbiji odoljeva svim pritiscima i primjer su kontinuiranog profesionalnog i nezavisnog novinarstva. Izuzetno mi je drago što su postali dio kompanije United Media u okviru koje u Srbiji već posluju televizije i portali N1 i Nova. U teškim i izazovnim vremenima kao što je to danas slučaj, istinito i pravovremeno informisanje građana je od ključne važnosti, a to je osnovni motiv kojim se vode svi naši mediji. „Danas“ će i dalje biti ono na šta su građani navikli – list u kojem mogu pročitati najvažnije vijesti, list koji pokreće teme, postavlja pitanja, analizira situaciju, otvara prostor za civilizovan dijalog, medij koji poštuje najviše standarde profesije i ne podliježe senzacionalizmu. Nastavit ćemo da njegujemo te vrijednosti i razvijamo kako štampano izdanje, tako i sajt Danasa, a potrudit ćemo se da omogućimo da ovako kvalitetan sadržaj dođe do što šire čitalačke publike”, ističe izvršna direktorica kompanije United Media Aleksandra Subotić.

Ona podsjeća da je za razvoj svakog društva od najvećeg značaja postojanje slobodnih medija.

„U Srbiji smo suočeni sa situacijom da država svojim djelovanjem ne podržava medijske slobode. Sa jedne strane, preko poslovanja državnog Telekoma pokušava se sprovođenje akcije gašenja nezavisnih medija, a sa druge otvaraju se novi mediji pod kontrolom vladajuće garniture. U takvom ambijentu, građanima je ograničen pristup vijestima i istini i čini se da je još bitnije da sačuvamo slobodnu riječ“, ističe Subotić.

Dodaje da „Danas“ može da posluži kao primjer svima kako se uprkos prijetnjama, ucjenama i pritiscima opstaje, ostaje dosljedan istini, kako izgledaju medijska kuća i novinari sa integritetom i kako se gradi i čuva kredibilitet dugi niz godina.

Kompanija United Media, čije sjedište je u Luksemburgu, godinama posluje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a nedavno se proširala na teritoriju Bugarske. Ukupno zapošljava 2.600 ljudi.

U okviru kompanije u Srbiji posluju televizija i portal N1, televizija Nova, portal nova.rs, Sport Klub, Grand produkcija, dječje televizije Pikaboo i Vavoom, muzički kanal IDJ, Cinemania, Lov i ribolov i naučna televizija Brainz.

Komentari

Vaš komentar