Uoči odluke o gradnji malih hidroelektrana: Danas pljačka mora stati!

Vijesti 09. dec 202112:12 > 12:28 0 komentara
N1

Organizacije koje se bore ze zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini okupile su se danas ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, povodom sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta na kojoj se odlučuje o izmjenama Zakona o električnoj energiji, kojim se zabranjuje gradnja malih hidroelektrana

Anes Podić, predsjednik udruženje “Eko Akcija” obratio se okupljenim medijima:

N1

“Prvo su nam opljačkali preduzeća, sad su došli po naše rijeke, naše šume i naše planine. Narod ove zemlje je sve odlučniji da im to ne dopusti. Danas pljačka mora stati”, istakao je.

Smatra da delegati imaju veliku odgovornost da zaustava grandju malih hidroelektrana.

“Bilo kakvi zarezi, amandmani, sudržano glasanje, značit će da su to oni koji rade aktivnu opstrukciju volje naroda ove zemlje”, kazao je.

Pojasnio je i šta ako se ne usvoji zakon.

“Vidjeli smo u susjednoj Srbiji šta se desi ako se narodu počne oduzimati ono što im je najdragocjenije – voda, vazduh, šuma. Imate desetine hiljada ljudi na ulicama. Sad imamo stotine koji brane rijeke, ali vrlo brzo možemo imati ovdje slične stvari kao u Srbiji”, istakao je.

 

N1

Lejla Kusturica, aktivistica fondacije Atelje za društvene promjene AKT, iskazala je očekivanje da se usvoji zakon kojim će se onemogućiti gradnja malih hidroelektrana.

“Aktivisti i mještani se bore deset godina da se zaustavi ova gradnja, koja uništava naše rijeke i opstanak. Jako je važno da oba doma Parlamenta usvoje ovaj zakonu istovjetnom obliku u što kraćem roku, kako bismo spriječili daljnju gradnju malih hidrocentrala”, kazala je.

Podsjećamo, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas bi se na sjednici po hitnom postupku trebao izjasniti o predloženim dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, kojim se stvara pretpostavka za zabranu izgradnje malih hidroelektrana, instalisane snage do i uključivo 10 MW na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!