Uoči Povorke: Diskriminacija ih ne zaobilazi ni u sportu, zdravstvu, poslu…

Vijesti 24. jun 202221:21 1 komentar
N1

LGBT populacija jedna je od najranjivijih društvenih grupa, a svaka treća ili četvrta LGBTIQ osoba susrela se nekim oblikom diskriminacije. Pravosudni organi, ne mogu se pohvaliti brzinom i efikasnošću u rješavanju problema ove zajednice. No, prva presuda u njihovu korist budi nadu da stvari možda kreću u drugom pravcu.

Lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne i interspolne osobe nerijetko su izložene pritiscima društva, verbalnim ispadima pojedinaca, ali i homofobnim izjavama medija. Dina Bajraktarević, samo je jedna od onih koji plaćaju cijenu zbog toga što su drugačiji. Različiti oblici diskiminacije nisu je zaobišli ni na radnom mjestu, niti prilikom bavljenja sportom, ali ni za vrijeme zdravstvenih pregleda.

“Gdje se definitivno uoči razlika između tretmana vas kao LGBT osobe i neke druge osobe, jer zapravo čitav fokus je na tome da vi niste u redu, da nešto nije kako treba s vama, da ste vi bolesni, da vam se, na neki način, oduzima pravo na tu zdravstvenu zaštitu koja je svim građanima zagarantovana. Onda poslije toga imamo institucionalno nasilje. Ukoliko želimo da prijavimo nasilje koje se izvršava nad nama, jako često institucije ignorišu taj momenat”, rekla nam je Dina Bajraktarević iz Organizacionog odbora Bh. Povorke ponosa.

No, prva presuda u korist LGBT zajednice budi nadu da stvari možda kreću u drugom pravcu. Odnosi se na poruku koju je na svom Facebook profilu 2019. godine uputila Samra Ćosović Hajdarević, tadašnja zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, a koja je tada objavila status u kojem je pozvala na izolaciju LGBTIQ osoba. Bosna i Hercegovina, međutim, prilično zaostaje za zemljama regiona u pogledu zakonske regulative jer nema uređen zakon o istopolnom partnerstvu, samim tim ni o usvajanju djece, niti o rodnom identitetu.

Opširnije u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare