Uoči presude: N1 na lokaciji gdje su Škorpioni strijeljali Srebreničane

Vijesti 24. jun 202112:29 > 12:34 0 komentara
N1

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) zakazao je presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, za 30. juni. Optužnica ih tereti i za streljanje šestorice Srebreničana koje su izvršili pripadnici "Škorpiona". Ekipa N1 obišla je uoči presude ovu lokaciju s koje snimci i danas izazivaju šok i nevjericu u cijelom svijetu zbog surovosti i načina izvršenja stravičnog zločina.

Tog 17. jula 1995. godine, Škorpioni su na lokalitetu Godinjske Bare u Trnovu.

Presuda koja je zakazana za 30. juni u 15 sati donijet će sudije Burton Hall, Joseph E. Chiondo Masanche i Seon Ki Park.

Mehanizam je ukinuo privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću, te im naredio da se vrate u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih Nacija (UN) do 24. juna.

Podsjetimo, Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije terete se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu sа tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata sа dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, saopćeno je ranije.

Pripadnici Škorpiona ranije su osuđeni. Na snimku koji je obišao cijeli svijet se vidi kako nekoliko pripadnika „Škorpiona” izvode šestoricu civila iz kamiona, a potom ih uz uvrede odvede ka šumi kod Trnova. Četvorici je pucano u leđa, a potom i u glavu iz neposredne blizine. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da odnesu tela ubijenih. Pripadnici „Škorpiona” su ih nakon toga ubili u obližnjoj polusrušenoj kući.

Počinioci zločina su uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj, a potom osuđeni. Komandant „Škorpiona” Slobodan Medić Boca osuđen je na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna u trajanju od 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović. Slobodan Medić je 2014. godine, za vreme slobodnog vikenda, poginuo sa čitavom porodicom u saobraćajnoj nesreći u Srbiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!