Uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a: Prioritet svih je zadržati mir u BiH

Vijesti 03. nov 202118:26 > 18:55
N1

Kakvi vjetrovi u Vijeću sigurnosti UN-a pušu kada je riječ o Bosni i Hercegovini, bit će jasno nakon rasprave na njujorškom East Riveru. Informacije cure na kapaljku, sve je u domenu špekulacija i pretpostavki. Navodno, Bonske ovlasti ne postoje u posljednjem, načelno usaglašenom tekstu Rezolucije kojom bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo produžiti mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. No stvari će biti jasne nakon 20 sati.

U kojem smjeru će se odvijati rasprava u Vijeću sigurnosti, hoće li se Christian Schmidt obratiti, kako će izgledati finalni tekst Rezolucije, za sada, stvar je špekulacija i pretpostavki.

I dok je naš veleposlanik u UN-u danas bez komentara, svoj su iznijeli pojedini članovi bh. Predsjedništva.

Koliko ja vidim u ovom trenutku, kada je u pitanju usaglašenost stavova vezano za Rezoluciju Vijeća sigurnosti, bit će produžen mandat vojnim snagama EUFOR-a u BiH i to je glavna stvar. OHR ostaje u svom kapacitetu, ostaje sa Bonskim ovlaštenjima, sa svim onim mehanizmima koji su propisani odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a“, izjavio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik pak uvjerava – Schmidt se večeras neće obratiti i to je logičan slijed:

Stalno govorim da taj Schmidt nije visoki predstavnik i da je to sada dokazano u Savjetu bezbjednosti. Znači njega nema, on ne postoji, dakle ja ne mogu da razumijem mozgove koji ovdje u Republici Srpskoj i Srbiji na nekim drugim mjestima kao postoji. Pa nije ga imenovao Savjet bezbjednosti, neće da primi njegov izvještaj a kamoli šta drugo“.

Da se visoki predstavnik neće dozvoliti obraćanje Vijeću očekivali su i u SDS-u, zbog kako kaže lider ove stranke, konfuznog statusa.

I dok čini se Vijeće sigurnosti ima svoj, za neke, nepovoljan stav prema BiH i Uredu visokog predstavnika, u EU pomno prate zbivanja te izražavaju zabrinutost.

Pratit ćemo razgovore koji su planirani za danas, i za naredne dane na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, ali nije na nama da kometarišemo te diskusije i očekujemo da će biti produžen mandat misije koja je važna za Bosnu i Hercegovinu. Posvećeni smo Misiji Altea što je potvrđeno zaključcima sa sastanka 18. oktobra“, rekao je Peter Stano, portparol Evropske komisije.

Dobri poznavatelji prilika poručuju Rezolucija koja će se naći pred veleposlanicima Vijeća, spuštena je na sam minimum. Pristajao se na ustupke samo da se četverogodišnji mandat EUFOR-a obnovi za još jednu godinu.

Uklonjeno je pominjanje Ureda visokog predstavnika, kao cijena toga da Kina i Rusija nastave razgovore o obnovi mandata. Zapadne diplomate s kojima sam razgovarao su na kraju rekli da nisu imali izbora, da je važno da se mandat obnovi. I dalje su ipak nervozni oko toga da li će se izglasati, ali uglavnom to je njihov prioritet“, naveo je Julian Borger, novinar i urednik u „The Guardianu”.

Bez obzira kakav ishod bio večeras u New Yorku, svi se slažu u jednom – prioritet svih je zadržati mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad