Uoči zvaničnog početka izborne kampanje: Pripreme uveliko traju

Pravo glasa na predstojećim izborima 2. oktobra shodno Centralnom biračkom spisku imat će čak 3 miliona 367 hiljada 666 Bosanaca i Hercegovaca. U javnosti je već krenula polemika, odakle toliki broj? Iz Centralne izborne komisije pojašnjavaju, evidencije o građanima vode državno Ministarstvo civilnih poslova i IDEEA.

Nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona koje bi trebale poboljšati integritet samog procesa, a znače između ostalog, više novčane kazne za one koji krše pravila, ali i tehničke pomake u sprječavanju malverzacija na sam dan izbora, u ozbiljne pripreme krenuli su i posmatrači, kako strani i domaći. Međutim, mnogi tvrde, političari nađu način da zaobiđu Zakon. Kampanja, prije zvanične kampanje, već je počela.

Centralna izborna komisija do danas je izrekla deset novčanih kazni političkim subjektima, u rasponu od hiljadu do 4 hiljade maraka. Uglavnom je bilo riječi o nedozvoljenoj plaćenoj kampanji putem društvenih mreža. No, iz Transparency Internationala tvrde, kršenja pravila je mnogo više, pogotovo u sferi iskorištavanja javnog novca i pozicija u preduzećima u preuranjene predizborne aktivnosti, ali nadležni i dalje ne reaguju.

“Odjednom evo vidimo najviše funkcionere koji su se razletjeli po BiH po raznim što sastancima, otvaranjima početaka radova, predstavljanjem različitih projekata, otvaranjem puteva, mostova, do toga da imamo direktno manifestacije koje se održavaju koje su plaćene iz budžeta, koncerti koji se organizuju za građane na kojima se direktno pojavljuju kandidati pozivaju građane da glasaju za njih, sve to opet kažem plaćeno je javnim sredstvima. Objavljivali smo konkretne podatke o ogromnom povećanju javne potrošnje sada u ovom periodu gdje se novac direktno dijeli građanima, gdje se pokušava javnim sredstvima kupovati kupovati glasovi, kupovati predizborna podrška”, kazala je Ivana Korajlić, Transparency International.

Koalicija Pod lupom u četiri sedmice posmatranja prijavila je čak 374 različite nepravilnosti. Najveći broj odnosio se na zabranjene plaćene oglase. Sve su, tvrde prijavili Centralnoj izbornoj komisiji. Smatraju da su kazne, iako strožije, i dalje neadekvatne, jer nemaju odvraćajući karakter. Kršitelji istrajavaju. Izazov će navode, i ovaj izborni ciklus, biti popuna biračkih odbora.

“Ono što je pomalo zabrinjavajuće jesu informacije o tome da određeni broj opštinskih i gradskih izbornih komisija ima problem s popunjavanjem članstva u biračkim odborima kako članova tako i zamjenika članova gdje političke stranke, politički subjekti koji participiraju u izbornom procesu nisu dostavili dovoljan broj tih kandidata i sada je na opštinskim i gradskim komisijama da taj proces okončaju, obzirom da je i njima rok do 2. septembra ostaje da se vidi da li će se uspjeti prevazići taj izazov”, pojasnila Jelana Tanasković Mićanović, Koalicija Pod lupom.

Uz domaće, na terenu će uoči ali i na dan izbora biti brojni strani posmatrači, posebno oni iz OSCE-a. ODIHR je ove sedmice zvanično otvorio misiju na čijem čelu je bivši ambasador Peter Taylor. Čak 300 stranaca vršit će monitoring u narednim mjesecima, najavljuju. Cilj je svesti izborne malverzacije na minimum.

“Mi ćemo dakle pratiti prije, tokom i nakon izbora, jer izbori nisu jednodnevni događaj. Zapamtitet to. Spomenut ću samo nekoliko stvari koje ćemo pratiti, dakle gledat ćemo kako se provodi pravni okvir, također pratit ćemo administrativne pripreme kao i obuku izbornih službenika, registraciju kandidata i glasača, predizborne aktivnosti, finansiranje kampanja, medijsko izvještavanje i rješavnaje sporova”, ističe Peter Taylor, ODIHR.

Iz Centralne izborne komisije ranije su naveli kako im je visoki predstavnik nametanjem izmjena Izbornog zakona dao i znatno veće ovlasti, posebno u aspektu kažnjavanja političkih subjekata, pojedinaca. Od toga da imaju znatno jasniji okvir koji se tiče govora mržnje, do definisanja pojma zloupotrebe javnih resursa, kadrovskih intervencija unutar općinskih ili gradskih izbornih komisija. Centralna izborna komisija ima mogućnost i poništiti ovjeru kandidature, zabraniti političkoj stranci izlazak na izbore.

Alati u njihovim rukama su brojni, a nevladine organizacije očekuju da ih više koriste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad