Upaljen narandžasti meteoalarm, stručnjaci imaju preporuku za građane

Vijesti 22. nov 202219:56 0 komentara
N1

Upaljenim narandžastim meteoalarmom najavljeni su jači udari vjetra na području zapadne Hercegovine, a u cijeloj zemlji vrijeme je oblačno i nestabilno. Stručnjaci preporučuju praćenje i prilagodbu vremenskim prilikama.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za područje zapadne Hercegovine. Povremeni udari vjetra na zapadu i jugozapadu BiH mogu doseći brzinu i do 85 km na sat, dok se u ostalim dijelovima naše zemlje očekuje vjetar brzine 55 do 65 km na sat.

“Izdato je upozorenje za jake, čak i olujne udare vjetra južnog smjera. Danas jako jugo, olujnih udara očekujemo, uglavnom Hercegovina, većinom zapadni dio Hercegovine, pa zapadni dio Bosne, prema Krajini, tu će biti, Kupres, visoravni, tu će biti olujnih udara vjetra, ali već poslepodne to će se smiriti, vjetar će proći, sutra već nema vjetra”, kaže Damir Šantić, meteorolog FHMZBiH.

U Sarajevu je vjetrovito i oblačno. Nestabilno vrijeme koje najavljuju iz Hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima, pogoduje kvalitetu vazduha. Zbog vjetra, smanjena je pojava smoga, a maglu možemo očekivati pred vikend.

“Danas je ovako vjetrovito, pomalo kiše, sutra oblačan dan. Rijetko da će pasti slabija kiša, znači sutra nema nekih velikih padavina u Sarajevu. Četvrtak je oblačan veći dio dana, tek navečer čekamo izvedravanje, ali bez padavina u četvrtak, eventualno u rano jutro može biti još malo sitne kiše, ali ništa ozbiljno. Petak, svanuće magla. Posle ovoliko padavina ima dosta i vlage, to uobičajeno bude i magla u Sarajevu, posle sredinom dana se izvedri, ali ovo naoblačenje u subotu i neke padavine, navečer kiša”, kaže Šantić.

Povodom zdravstvenih tegoba građana, iz Hitne pomoći Sarajevo su izjavili da nisu zabilježili drastične promjene u poslednje dvije sedmice. Hronični i kardiovaskularni bolesnici treba da budu na oprezu, da smanje aktivnosti na otvorenom, ali i da poduzmu mjere zaštite protiv sezonske gripe.

Ono što je najočekivanije u ovom periodu godine jesu virusne i bakterijske infekcije, koje se najčešće prenose kapljičnim putem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!