Upitna isplata plaće za usposlenike državnih institucija za oktobar

Vijesti 01. sep 202113:41 9 komentara
N1

Predstavnici klubova stranaka koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas prisustvovali sastanku na kojem se trebao dogovoriti dalje funkcioniranje tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

Kazao je to novinarima u Sarajevu predsjedavajući Doma Denis Zvizdić nakon sastanka, dodajući da se njihovo prisustvo očekivalo imajući u vidu činjenicu da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) prisustvovao jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH.

Pročitajte još

– Trebali su biti ovdje kako bismo se dogovorili o dinamici rada Doma. Ova sjednica je trebala biti krajem jula pa smo je prolongirali kako bismo našli rješenje i zakazali sjednicu. Poslanici imaju pravo i obavezu prisustvovati sjednicama i nadležnim komisijama – kazao je Zvizdić.

Jedan od učesnika sastanka bio je i Dženan Džonlagić iz DF-a koji je kazao:

Ja bih želio dva aspekta da naglasim vezano za nefunkcionisanje PS BiH i slijedom toga Vijeća ministara BiH. Želim da naglasim ugrožavanje finansijskog aspekta, budžet institucija za 2021. godinu nije usvojen. Znači da će za isplatu svih sredstava biti potrebna nova odluka, ukoliko ne bude te odluke o privremenom finansiranju za posljednji kvartal 2021. godine, neće biti moguće isplate sa državnog računa prema svim uposlenim u institucijama u BiH. Jedini potpis koji može na osnovu odluke VM BiH to omogućiti, jeste potpis državnog ministra finansija i trezora BiH za novembar i decembar“.

Ukoliko VM ne održi sjednicu do 30.9., od 1. oktobra će biti stvarno problem isplate svih novčanih sredstava onih koji su zaposleni u institucijama BiH, onih koji primaju plate iz državnog budžeta“, dodao je Džonlagić.

Naime, politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucija odbijaju dolaziti na posao otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare