Upitna sigurnost pješaka u KS: Čekajući reakciju nadležnih, crni natpisi se nižu

Vijesti 02. jun 202221:21 2 komentara

Posljednja u nizu saobraćajnih nesreća u ulici Hamdije Kreševljakovića na Drveniji u Sarajevu u kojoj je u februaru ove godine teške tjelesne povrede zadobio sin bh. reditelja Danisa Tanovića, završila je sa lakšom povredom bicikliste. Građani zabrinuti, čekaju reakciju nadležnih. Stručnjaci pozivaju na izgradnju saobraćajne infrastrukture. Dok se reakcija čeka, crni natpisi se nižu.

Nepropisna i neprilagođena vožnja u samom centru grada. Pješaci koje prelaze ulicu na crvenom. U tragičnim ishodima žrtve mogu biti svi, a odgovornost je podijeljena.

Građani ulice Hamdije Kreševljaković na Drveniji više puta su aplelovali na nadležne da pojačaju sigurnosne kontrole, kako bi tragični slučajevi bili spriječeni.

“Mislim da bi saobraćajna policija trebala više kontrolisati vozače, ali ne u smislu restrikcije, već u svojstvu savjeta i preventivno”, “Ne znam kako to urediti, ali definitivno je ova cesta jako opasna”, kazali su nam građani.

U istoj ulici prije nekoliko mjeseci, povrijeđen je i sin bh. reditelja Danisa Tanovića, nakon što ga je, dok je prelazio ulicu, udario automobil uslijed neprilagođene brzine. Pješaci, kao najranjivija kategorija u saobraćaju, nisu zaštićeni. Administracija je u ovom slučaju zakazala, ali postoje uvjerenja da će narednog mjeseca, na tom mjestu, biti postavljena kamera, kaže njegov otac.

“Mislim da je načelnik općine Centar gospodin Srđan Mandić tražio više puta da se na tom mjestu postave ležeći policajci, čak su i u Kantonu Sarajevo tražili, ali administracija iz nekog svog razloga ne želi to uraditi, tvrdeći se da se na primarnim cestama ne mogu postavljati ili ležeći policajci ili povišeni pješački prelazi, što je netačno jer na Dobrinji imate primarne tzv. ceste preko kojih prelaze i autobusi i trolejbusi”, naglasio je reditelj Danis Tanović.

Pojačane kontrole i izgradnja saobraćajne infrastrukture, u ovom slučaju su prioritet, upozoravaju stručnjaci.

“Imali smo saobraćajnih nezgoda iz prošlosti zbog loše infrastrukture, slabe vidljivosti i uočljivosti. Moramo davati podršku ljudima da se do svojih poslova i škola kreću pješke, na biciklu ili romobilu”, dodao je Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu.

Ogorčeni građani kritike upućuju i na račun preblagih kazni za počinioce ovih krivičnih djela. Međutim, problem je nešto drugo, stava su stručnjaci.

“Kazne nisu nimalo blage. Samo je pitnaje izvršenja. Ako imate nekoga ko ima 70-80 hiljada KM. I pored sudskog rješenja, pitanje je izvršenja. Pošteni ljudi nisu problem, nego oni koji ovakve prestupe prave”, poručio je saobraćajni vještak Ševal Kovačević.

A hoće li i kada reagovati, pitali smo i resorno ministarstvo koje nam je ostalo dužno odgovor.

2021. godine registrovano je 535 ili 1,8 posto nesreća više u odnosu na prethodnu, a crni natpisi u medijima jasan su pokazatelj da nema vremena za gubljenje, te da svi zajedno, što prije, trebaju uraditi svoj dio posla.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare