Upitno produženje mandata EUFOR-a

NATO već priprema planove i aktivnosti za raspored snaga u BiH ističu sigurnosni stručnjaci. Dok su sve učestaliji i glasniji stavovi u javnosti kako će Rusija staviti veto na produženje izvršnog mandata EUFOR-u novembru ove godine, sigurnosna situacija sve neizvjesnija. Ipak upućeni tvrde postoje načini izolacije Ruske Federacije čak i u Vijeću sigurnosti.

Haotičnu situaciju u BiH previđaju političari .

“Nemojte zaboraviti da tamo negdje u 11 mjesecu ističe Althea, ističe mandat EUFOR-u i da Rusija i Kina neće dopustiti da se taj ugovor produži, tako da će taj proruski element iskoristiti priliku da fokus s Ukrajine prebaci na BiH”, kaže Slaven Raguž.

Struka jasna: polazna lekcija i nikad dovoljno ponovljena mandat u BiH ima NATO. Već se radi na tome i vrše aktivnosti tvrdi za N1 Alija Kožljak bivši bivši vojni predstavnik Bosne i Hercegovine pri NATO-u. Postoje i aktivnosti na izolaciji Ruske Federacije u njenom destruktivnom djelovanju

“Ruska Federacija se izoluje na način da se odluke donose ili u drugim tijelima ili da se u Vijeću sigurnosti iznađe način kako da se disktuju teme koje Ruska Federacija ne želi. Vrlo bitno je ovdje imati adekvatno sponzorstvo, znači sponzore koji će podržati takve opcije, odnosno predsjedavajući”, objašnjava Alija Kožljak.

U takav kapacitet domaćih predstavnika vlasti sumnja Erol Avdović bh. novinar i dugogodišnji dopisnik iz Ujedinjenih naroda u Njujorku. Rusija otvoreno koristi političku agoniju u BiH služeći se, između ostalog platformom Ujedinjenih naroda . Prvi test dolazi već narednog mjeseca

“Uvažava se sva ova geopolitička pomjeranja oko Ukrajine i onda na dnevnom redu dođe to preslagivanje kockica u Vijeću sigurnosti. Rusija se može usprotiviti svemu, a gotovo je izvjesno da će biti protiv obraćanja visokog predstavnika. Tu postoje nijanse, da opet neka vjerodostojna sila ili velika sila u Vijeću sigurnosti kao svog gosta po AERIA formi ili tzv. pravilu broj 37 pozove gospodina Schmidta da se obrati, ali ne i BiH. Može, ali sumnjam da ima tu snagu”, navodi Avdović.

Rusija više nije kredibilna i svijet joj neće dozvoliti korištenje vetoa izričit je stav bivšeg ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmić

“Oni neće biti ništa pitani, oni su izgubili sve kredibilitete kada je upitanje funkcionisanje mirovnih snaga u svijetu, kada je upitanju mir u svijetu. Mi ćemo imati produžetak mandata i jedino možemo očekivati kako sada već vidimo EU i angažman NATO-a da se snage mogu i pojačati ukoliko bude trebalo“, pojasnio je Osmić.

Još 2014. godine Rusija je u Vijeću sigurnosti, bila suzdržana prilikom glasanja o izvršnom mandatu EUFOR-a, tada uz tvrdnju kako je “neprihvatljivo da se BiH gura u pravcu EU”. Danas za N1 iz ambasade Ruske Federacije odgovor da ne žele komentarisati Iz NATO štaba u Sarajevu i Briselu identičan odgovor jasna poruka privrženosti Zapadnom Balkanu, iz EUFOR-a odgovor da sve zadatke izvršavaju na nepristrasan način, a da se odluke o produženju mandata donose na političkom nivou. Vrijeme pred nama pokazat će istinitost političkih predviđanja s početka priče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad