Upozorenje Christiana Schmidta: Bonska ovlaštenja stoje mi na raspolaganju

Vijesti 18. sep. 202120:56 > 21:0327 komentara
Podijeli:
Christian Schmidt
Izvor: Christian Schmidt (FENA)

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je da su bonska ovlaštenja alati koji mu stoje na na raspolaganju.

“Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontroliše provođenje Dejtonskog sporazuma”, kazao je Schmidt u intervjuu BN TV.

Poručio je političarima da se drže činjenica navedenih u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Visokog predstavnika bira Vijeće za implementaciju mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju”, kazao je Schmidt te dodao da nije tu da bi se svidio političarima nego da zajedno uradi nešto dobro za sve.

“Želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome učestvuju, a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe”, kazao je Schmidt.

Govoreći o blokadi vlasti koja je nastala zbog Zakona o negiranju genocida, Schmidt poručuje da dobro poznaje krize u BiH te da razgovara sa ljudima i da je u političkom smislu važno da sagovornici budu i nosioci vlasti i to će biti.

“Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada posmatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari”, kazao je Schmidt.

Na pitanje da li je bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da sa njim razgovaraju, on odgovara potvrdno, ali nije htio precizirati detalje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar