“Upravo oni koji nam posuđuju gas ne žele da se izgradi Južna interkonekcija”

Vijesti 02. nov 202118:57 > 20:41 2 komentara

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa, kazao je za N1 da Srbija kupuje gas u Mađarskoj, i sad nam posuđuje gas iz "one Mađarske gdje smo imali ugovore zaključene do 2023. godine."

Svake grijne sezone imamo neki incident. Zašto, upitali smo Bečarevića.

“Nekad je to činjenica rađena vještački zbog dugovanja prema kompanijama i onda da bi potakli sistem plaćanja. Bilo je uvijek te klime da će nestati gasa, ali međutim ovo što se sada desilo, potpuno je nova situacija. Svi znamo šta se desilo u Bugarskoj. Mađarska je riješila problem za 20 minuta. Taj pravac iz Ukrajine je nama zabranjen od strane resornog ministra jer smo moralai preći na Turski tok. Onemogućeno nam je da reagujemo kao Mađarska”, rekao je, i dodao:

“Alternativa je bila Južna interkonekcija. Ona je dovedena do Paralamenta Federacije BiH, usvojena je u oba Doma krajem prošle godine jednoglasno i na Predstavničkom i na Domu naroda. Nakon toga, održane su javne rasprave, i sve završeno u 3. mjesecu. Od 3. mjeseca to stoji u ladicama ministarstva. I neće niko da uputi prema Paralamentu FBiH, onom istom koji je jednoglasno glasao za taj nacrt”.

Da li neko ne želi da se “Južna interkonekcija” izgradi, upitan je.

“Da, lobiji. Upravo oni koji nam sad posuđuju prirodni gas. Srbija i njene lobističke grupe se kreću oko Vlade Federacije. Imamo dokaz za to. Kažu neko nekom posuđuje gas. Gas je kupljen na gasnom tržištu, odnosno na berzi. Na berzi su podivljale cijene gasa. Srbija nabavlja gas od Gazproma po 270 dolara i to je Bejatović rekao novinarima: Nemojte me sad pitati o cijeni gasa, pitajte me kad bude završeno, ali da je jeftin nije jeftin”, naveo je.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare