Upriličen centralni program manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2021.”

Vijesti 04. aug 202122:29 > 22:49 0 komentara
Faruk Zametica/N1

Centralni program manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2021." upriličen je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Manifestacija podrazumijeva odavanje počasti, vjerske obrede, te spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, uz prigodan kulturno-umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.

Ciljevi manifestacije

Prije zvaničnog otvaranja manifestacije, održan je kratak historijski čas o temi “Kako smo opstali i preživjeli u Sarajevu pod opsadom”. Nakon zvaničnog dijela i obraćanja održan je i koncert ​​​​​​​kao prilika za prisjećanje na patriotske pjesme.

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2021.”, kazao je da je jedan od ciljeva manifestacije ukazati na vrijednosti onoga šta su uradili pripadnici Armije i MUP-a RBiH.

Istakao je da je obilježavanje ovakvih događaja značajno, prije svega, zbog mlađih generacija.

“Mlade generacije nemaju priliku u školama izučavati šta su uradili najhrabriji momci i kćeri ove države. Mislim da djeca ne znaju dovoljno jer se sve svodi na priče koje slušaju u kućama“, pojasnio je Terzo.

Penzionisani general Rizvo Pleh govorio je o značaju kulture sjećanja. Kako je kazao, program manifestacije je reduciran zbog pandemije koronavirusa.

“Važno je da se svi događaji obilježe na neki način zbog kontinuiteta. Vrlo je bitno da mlađe generacije imaju informaciju i da znaju kako je bilo u teškim vremenima, kada su ova država i narod bili u velikom iskušenju da se odbrani i opstane”, rekao je Pleh.

Defile zastava

Kako je kazao, mnogo je ljudi dalo živote za odbranu ove zemlje.

Ranije danas upriličen je defile zastava jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH.

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnju manifestaciju organizatori su programski prilagodili i u određenim sadržajima reducirali.

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije dozvoljeno.

Manifestacija, čiji je moto “Dođi i posvjedoči”, zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, i ove godine se održava pod motom “Ostani kući i posvjedoči”.

Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPa

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!