Uprkos Dodikovom protivljenju novi ambasador Njemačke u BiH predao akreditive

Vijesti 28. sep 202212:051 komentar
Izvor: Saopćenje

Novoimenovani ambasador Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen predao je kopije akreditivnih pisama. Riječ je o ambasadoru za kojeg je bila sazvana i posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kada je odbačen veto Milorada Dodika (SNSD), člana Predsjedništva BiH o davanju agremana ambasadoru SR Njemačke u BiH Thomasa Fitschenu

Naime, tada je NSRS “preuzela” ulogu države s obzirom na to da entitet ne može davati agremane već to čini državno Predsjedništvo.

NSRS “preuzela” nadležnosti države: “Dala” agreman njemačkom ambasadoru

Milorad Dodik je povukao vitalni nacionalni interes na ovu odluku, navodeći kao razlog da je “veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske“.

Nakon što je on odbačen Dodikov veto, Narodna skupština ponovo je na sebe “preuzela” državne nadležnosti navodeći u zaključku kako “daje agreman” njemačkom ambasadoru. Tim glasanjem u NSRS-u nije osporena Odluka Predsjedništva BiH donesena 2. septembra i ona nastavlja biti važeća.

A tog 2. septembra članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šedfik Džaferović su dali agreman ambasadoru dok je Dodik bio protiv.

Danas je, shodno navedenim odlukama, novoimenovani ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen predao kopije akreditivnih pisama.

Njemački ambasador dobio agreman: Hoće li Dodik povući vitalni interes?

Načelniku Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mirsadu Bešiću, 28. septembra 2022. godine, kopije akreditivnih pisama uručio je novoimenovani ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar