Upućena inicijativa za hitno razmatranje zakona o negiranju genocida

Vijesti 23. feb 202114:14 0 komentara
Fena

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Čamdžić i delegat iste stranke u Domu naroda FBiH Vibor Handžić danas su najavili da će Parlamentu FBiH uputiti urgentnu inicijativu da u što skorijem roku razmatra Nacrt zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdanja ili odobravanja holokausta, zločina ganocida i zločina protiv čovječnosti, koji je Predstavnički dom usvojio prije tačno pet godina.

“Cilj ovog Nacrta jeste urediti sankoniranje negiranja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, a u proceduru ga je prije pet godina uputio tadašnji zastupnik Naše stranke Denis Gratz”, kazao je Čamdžić.

Navodi da ovaj zakon nikada nije bio na dnevnom redu niti razmatran u Doma naroda FBiH.

“Zaista ne želim vjerovati da u ovom trenutku postoji neka politička snaga, opcija, kojoj je ovaj vrlo precizni, s akademskom zajednicom i s udruženjima žrtava usaglašen zakon, neprihvatljiv. Nadamo se da će ova urgencija uroditi plodom i da će se što prije ovaj zakon naći na dnevnom redu u razmatranju Doma naroda Parlameta FBiH”, kazao je Čamdžić.

Vibor Handžić ukazao je na prijeku potrebu usvajanja ovakvog zakonskog rješenja.

“Ovaj Nacrt zakona je zapeo negdje u dubokim ladicama kancelarija Parlamenta po meni iz potpuno neobjašnjivih razloga. U suštini ovaj zakon uopšte ne bi trebao da bude pretjerano kompliciran, on propisuje da se čin negiranja, minimiziranja ili odbravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti tretira krivičnim djelom u skadu s članom 21 Krivičnog zakona FBiH i propisje novčane sankcije i kaznu zatvora za kršenje odredaba ovog zakona”, kazao je Handžić.

On je naglasio da sve zemlje Evropske unije posjeduju sličnu regulativu, “kojom pružaju rezultate i proizvode sankcije prema svakome ko relativizira ili negira najbrutalnija stradanja ljudi u prošlosti”.

“Nažalost u ovih pet godina koliko mi čekamo da ovaj zakon dođe na dnevni red, svakodnevno možemo svjedočiti planiranim i organiziranim aktivnostima u kontekstu negacije holokausta, genocida i svih drugih zločina. Nažlost mi danas živimo, radimo i djelujemo u društvu u kojem se svakodnevno u javnom prostoru iznose različiti anticivilizacijski stavovi i prakse, negiranja i minimiziranja zločina. Nažalost, postoje djelovi unutar teritorije ove države u kojim se i pozicija i opozicija u političkom smislu ne razlikuju u civilzacijskom razmišljanju. Ne želimo vjerovati da se ovo pitanje sistemski blokira da ovaj zakon nastavi svoj dalji parlamentarni put”, kazao je Handžić.

Smatra da bi ovim rješenjem društvo napravilo civilzacijski iskorak u odnosu prema zločinima, jer je “krajnje vrijeme da se kao sistem odupremo i stanemo u kraj ovom problemu, jer se samo na ovakav način sistemski možemo obračinati s rastućim anticivilizacijskim djelovanjima i na kraju zaštiti žrtve”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!