Upućeno otvoreno pismo hrvatskoj javnosti: Na sceni je plan o podjeli BiH

Vijesti 11. aug 202213:14 > 13:30 10 komentara
Inicijativa građana BiH

Inicijativa građana Bosne i Hercegovine uputila je otvoreno pismo hrvatskoj javnosti, a koje su danas i pročitali ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu. Naime, u pismu su dali svoj osvrt na aktuelna dešavanja, te apelovali na sve javne radnike u Hrvatskoj "da ukažu na put saradnje, a ne na put konflikta".

“Ovih dana doživljavamo kuliminaciju nevjerovatnog medijskog spina o ugroženosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. To ide čak dotle, da premijer Plenković izjavljuje da OHR mora obezbijediti bar minimum prava za Hrvate u BiH. Iz takve izjave se da zaključiti da Hrvati u BiH nemaju ni osnovna ljudska i nacionalna prava. Svako ko je bar jedanput u životu boravio u BiH zna da je to jedna podla laž i da se iza toga kriju namjere koje nimalo ne doprinose dobrokomšijskim odnosima BiH i Hrvatske”, pišu na početku pisma iz Inicijative građana BiH.

Na sceni je, dodaju, nikada do kraja poraženi i sada revitalizirani plan o podjeli Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske, a očekuje se, kako kažu, da Bošnjaci poslušno saviju glavu i pristanu na takve planove.

“Glavni operativac uništenja BiH kao države je Milorad Dodik, sa svojom ultranacionalističkom, secesionističkom i profašističkom politikom. Iako je ovaj dokazani zastupnik ruskih interesa na Balkanu izolovan od skoro svih evropskih političara, on i njegova politika za Predsjednika Hrvatske uopšte nisu problem. Naprotiv, problem su bosanski političari i građani, koji žele sačuvati državu Bosnu i Hercegovinu, jednakopravnu za sve njene građane. Dodik svoje namjere uopšte ne sakriva”, navode,

Drugi, najvažniji operativac u uništenju države BiH, prema njihovim riječima je Dragan Čović, lider HNS-a.

“Već nekoliko godina Čović ne krije izuzetnu bliskost sa Dodikom. Dodik je to javno demonstrirao kada ga je na press konferenciji telefonom nazvao, Čović također, izvijestio ga o rezultatima pregovora u Neumu. Na opšte zgražavanje svih, Čović odlazi u Narodnu Skupštinu RS i tamo poručuje da Srbi čuvaju RS.. Par dana poslije u Parlamentu BiH sa zastupnicima HDZ-a podržava negatore genocida. Nikada javno nije progovorio o zaštiti prava Hrvata u RS niti se ikada javno zalagao za povratak protjeranih Hrvata u svoje domove u RS. On je tu podjelu izgleda davno prihvatio”, stoji u pismu.

Podsjećaju da je Federacija BiH već osam godina u blokadi, jer, kako kažu, Čović ne dozvoljava implementaciju izbornih rezultata.

“Vrhunac licemjerja je to što je oporezivanje rada kladionica, podveo pod „nacionalni interes Hrvata“. Preko Doma naroda Parlamenta FBiH blokirao je ili usporio brojne zakone od značaja za sve stanovnike Federacije BiH. Ova rigidna politika zagovara „dvije škole pod jednim krovom“ i razdvaja djecu po nacionalnostima, jer oni se predstavljaju kao „nositelji Evropskih vrijednosti“. To je tačno, samo što su to Evropske vrijednosti koje su poražene 1945.godine. U interesu mira i blagostanja za sve, javnost im to, mora kazati/dati do znanja, prije već što bude kasno!”, tvrde iz ove inicijative.

Od svega ovoga, nastavljaju, teže je i tragičnije što ove snage stalno prave razdor između Bošnjaka i Hrvata, šire mržnju i netrpeljivost, nacionalnu i vjersku.

“Nažalost, u tome u zadnje vrijeme imaju punu podršku, ne svih, nekih vodećih političara iz vrha vlasti Hrvatske. Ti političari iz Hrvatske (zajedno sa srpskim političarima) govore čak i o ukidanju Deytonskog sporazuma koji je od BiH napravio potpuno nefunkcionalnu državu. Ali, ne predviđaju, da se tada po automatizmu vraćamo na Republiku Bosnu i Hercegovinu kakva je međunarodno priznata 1992.godine”, stoji u ovom pismu.

Zbog svega navedenog pozvali su svu javnost, u Hrvatskoj i Hrvate u Bosni i Hercegovini da, kako kažu, ne nasjedaju na beskrupuloznu propagandu o „ugroženosti“ Hrvata u BiH.

“Svi znamo da je to laž, i zato, ne smijemo ćutati dok nacionalističke snage divljaju. Pozivamo sve javne radnike u Hrvatskoj i BiH da ukažu na put saradnje a ne na put konflikta. Opsesija nekih ranijih hrvatskih političara o ispunjavanju „mehkog trbuha Hrvatske“ je fikcija koja je potpuno neostvariva. Samo cijela BiH je garancija i za Hrvatsku da neće biti ponovo izložena ratu”, poručili su.

Dodaju kako cijela Bosna i Hercegovina pripada i Hrvatima, ali pripada i Bošnjacima i Srbima, tj. svima, njenim građanima. Onaj ko ne zna, ili ne želi, poštovati i uvažavati, zajedno sa drugima, često ostane bez ičega.

“Svi su kroz istoriju shvatali da se Bosna ne može podijeliti i da je takvu treba prihvatiti i njegovati, a ne, uništavati. Politikom podjele i sukoba HDZ BiH je najveću štetu nanio upravo Hrvatima u BiH. Ubijen je svaki pluralizam kod Hrvata u BiH, svako ko misli drugačije nego HDZ rizikuje da bude proglašen izdajnikom. Ali, uprkos tome, kroz istoriju pa do danas, neki od najboljih sinova Bosne i Hercegovine, su i Hrvati, zajedno sa ostalim sinovima i kćerima ove prelijepe zemlje”, naglašavaju iz inicijative.

Priča o izbornom zakonu je, dodaju, samo maska i paravan.

“Predsjednik Milanović otvoreno govori o teritorijalnoj organizaciji Hrvata u BiH, revitalizaciji HZ HB koja je pred međunarodnim sudovima okvalifikovana kao „udruženi zločinački poduhvat“. Svaki pokušaj revitalizacije takve tvorevine neminovno vodi u sukob. Jasno se vidi da namjere rukovodstva HDZ nisu nimalo bezazlene, već krajnje opasne za opstanak BiH i mir u njoj. Bosanski patrioti, njeni građani koji ne pristaju na nacionalne torove, neće to dozvoliti ni pod koju cijenu!”, poručili su.

Većina Evropskih zvaničnika, tvrde iz inicijative, razumije u čemu je problem.

“Kako je moguće da Hrvati koji su 1992.godine pjevali „Danke Deutchland“ danas mogu prihvatiti da im Njemačka želi zlo. A upravo u to nas ovih dana uvjerava predsjednik Hrvatske, Milanović. Svi ti zvaničnici zanijeme pred jednim pitanjem: Zašto nam pokušavate nametnuti politički sistem kakav ne postoji nigdje u svijetu? I vama u Republici Hrvatskoj postavljamo isto pitanje. Da li bi ste vi u vašoj zemlji prihvatali rješenja koja vode samo podjelama i sukobima”, upitali su.

Naglašavaju da nam je zadnjih 30 godina jasno nam je pokazalo da etnički princip neminovno dovodi do produbljavanja sukoba.

“To smo se uvjerili svojim gorkim, iskustvima. Sada sasvim sigurno, znamo da je to potpuno pogrešan put. Niti jedno rješenje nije donio taj princip a probleme je uvećao višestruko. Navodni strah od majorizacije (koji je lažni i samo izgovor) upravo demantuje primjer Željka Komšića. Za građane BiH je nebitna ni vjera ni nacija, već samo onaj koji radi za dobrobit zemlje. Politika Dragana Čovića je dokazano neprijateljska prema BiH, i sa njim je dogovor malo vjerovatan”, tvrde oni.

Stoga apeluju na sve misleće Hrvate, da učine sve kako bi politika koju vode hrvatske stranke postala konstruktivna za BiH, a ne destruktivna. Moraju prestati podržavati, kako oni kažu, velikosrpske planove, nadajući se da će nešto ugrabiti za sebe.

Jer, mi drugu domovinu nemamo i za ovu ćemo se boriti do kraja, svim sredstvima. Ključno pitanje za sve nas! Kako je moguće, da sa jedne strane, bilo ko, a, u konkretnom slučaju, politike predvođene Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, uporno tvrde da su njihova prava “ugrožena” a, istovremeno, iste politike sve ovo vrijeme, građane Bosne i Hercegovine drže taocima, a Bosnu i Hercegovinu u blokadi kad god i koliko god se odluče za to. Gdje god ove politike dominiraju, prava drugih građana su ugrožena. Na bilo kom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje ove politike ne dominiraju, pozivaju se na ugroženost i tako sve druge blokiraju”, poručili su.

Zaključuju kako se ovdje radi o nezapamćenoj anticivilizacijskoj kampanji, protiv svih načela jednakopravnosti građanskog društva, po kojima funkcionišu upravo vaše države.

“Mi ćemo se za iste vrijednosti boriti po svaku cijenu, jednakopravna, građanska, funkcionalna, suverena država Bosna i Hercegovina!”, istakli su.

Posebno su upozorili političke faktore u Bosni i Hercegovini da nemaju pravo pristajati, potpisivati bilo šta što bi moglo biti na štetu jednakopravne, funkcionalne, građanske države Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare