“Upućivanje pacijenata u dvorane može izazvati katastrofalne posljedice”

Vijesti 15. mar 202119:28 0 komentara

Dan poslije djelimičnog vikend "lockdowna" Kanton Sarajevo je dočekao sa popunjenim bolničkim kapacitetima.

“Otprilike imamo oko 80 pacijenata koji su po intenzivnim njegama Kliničkog centra vezani za respiratore. Već nekoliko smo slali informacije iz Kliničkog centra da mi nemamo više prostora, da ne možemo primati pacijente, i to je sada praktično desilo jutros – da je posljednje kiseoničko mjesto popunjeno i mi sada možemo primiti pacijente samo ukoliko se neki pacijenti odpuste”, kazao je dr. Nermin Granov.

Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice Abdulah Nakaš u Sarajevu, istaknuo je da je potreban dovoljan broj kiseoničkih mjesta.

“Jer ovo su teške kliničke slike i trebamo prije svega iskoristiti hospitalne kapacitete koje ima UKCS i Opća bolnica. Nakon toga se oslanjati, ukoliko će nam kolege u ovom slučaju iz Tuzle pomoći da imamo i tu opciju. Bojim se da upućivanje pacijenata u neke dvorane može izazvati katastrofalne posljedice zbog toga što, mi vidimo svaki dan da se razvoj kliničke slike dešava vrlo brzo”, rekao je Gavrankapetanović.

Sa mjerama ili bez njih građani se i dalje osjećaju prepušteni sami sebi. Anketirani su jednako kivni i na vlasti i na stanovništvo:

“Koliko je kriv narod toliko i vlast.”

“Nešto treba raditi, očito nismo osvješćeni, još uvijek ne vjerujemo šta se dešava, uglavnom nije dobro”.

“Ne čuvaju se, ne nose se maske, ne poštuju se pravila”.

“To treba da se ljudi liječe, da doktorice rade kako treba . Vakcina treba da dođe, ali da li je to istina da li nije – mi to ne vjerujemo”.

Sa ili bez dodatnih rješenja svoj posao nastavljaju zdravsteni radnici. Zbog alarmantog stanja, na Kliničkom centru uvedeno je vanredno stanje. Povučeni svi zdravstveni radnici sa godišnjeg odmora čije je korištenje do daljneg onemogućeno. Zaraženo medicinsko osoblje mjeri se u stotinama.

“Zdravstveno osoblje je na izmaku snaga, ne samo fizički jer ovo traje 14 mjeseci, nego gubimo zdravstveno osoblje. Mi moramo znati da je u BiH umrlo 16 ljekara”, istaknuo je Haris Vranić, ministar zdravstva KS-a.

Zaraženih ima među svim populacijskim kategorijama, pa i među djecom. Otkriven je i slučaj sa Kawasaki sindromom, za kojeg struka ističe da je to bolest čiji uzrok je nepoznat, pogađa djecu mlađu od pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!