Ursula von der Leyen: Prijem Ukrajine u EU se više ne može zaustaviti

Vijesti 06. mar 202216:48 8 komentara
Aris OIkonomou/Pool via REUTERS

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručuje kako će se proces pridruživanja Ukrajine Evropskoj uniji odvijati po određenoj proceduri koja će uzeti vremena, ali da se taj proces više ne može zaustaviti. Govoreći iz Berlina za CNN von der Leyen je kazala kako je ukrajinska borba danas borba demokratija protiv autokratija.

“Nema sumnje da ukrajinski narod i vodstvo se bore za zajedničku sigurnost. Proces koji je započeo predsjednik uzet će još neko vrijeme, ali je sada pokrenut i u njega nema sumnje. Već smo uradili neke elemente koji su primakli Ukrajinu EU, ali ostaju da se urade neke reforme i procesi, ali ono što je sigurno jeste da je proces krenuo i da smo mi spremni da pomognemo Ukrajini u borbi protiv Rusije. Ovo je borba demokratija protiv autokratija”, rekla je von der Leyen.

Odgovarajući na pitanje o sankcijama i zašto one ne uključuju energetski sektor von der Leyen tvrdi kako se radi na tome da se Evropa što prije oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije.

“Ono što smo uradili u nevjerovatnom jedinstvu je da smo nametnuli enormne sankcije, koje imaju enormne posljedice, cijene su porasle, inflacija je porasla, rublja pada, ono što trenutno radimo je da ih želimo izolirati kako bi spriječili da i dalje financiraju rat. Ono što također radimo je da tražimo alternative fosilnim gorivima iz Rusije i sada tražimo druge modele zajedno s prijateljima u SAD, ali i drugim saveznicima”, poruka je von der Leyen.

Ovosedmični napadi na nuklearna postrojenja su velika briga kako za EU tako i za međunarodnu zajednicu. Von der Leyen također upozorava i da se moraju osigurati humanitarni koridori kako bi se spriječilo dalje stradanje civila.

“Najviše nas brine sigurnost. Pokrećemo sve kanale komunikacije kako bi se prekinulo bombardovanje u tim dijelovima, ali i da se otvore humanitarne koridore kako bismo pomogli ljudima poput onih iz Mariupolja kako bi mogli napustiti te gradove. Radimo sa Crvenim krstom i drugima kako bi osigurali da se ti koridori otvore. Mislim da trebamo provesti jake i jasne istrage da se potvrdi da su počinjeni ratni zločini u Ukrajini, kada su u pitanju humanitarni koridori ne treba nam samo politički dogovor, nego i da vojni elementi to znaju na terenu i da poštuju ono što je dogovoreno. Prekid vatre bi do efikasnosti mogao uzeti još dan ili dva, ali se nadamo da će sve biti pod kontrolom”, ističe von der Leyen.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare