Usaglašeni prijedlozi za izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

Vijesti 24. sep 202217:49
Izvor: Vijeće za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH

Vijeće za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO održalo je svoju sjednicu u Sarajevu na kojoj su usaglašeni prijedlozi koji se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBIH, a koje se odnose na onemogućavanje blokade prilikom popunjavanja Doma naroda, izbora predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH I izbora sudija u Ustavni sud FBIH, saopćeno je iz Vijeća.

Prijedlozi koji su usaglašeni su privremenog karaktera i odnose se na inplementaciju posrednih općih izbora koji će se obaviti nakon neposrednih općih izbora 02. oktobra 2022. godine.

“Prijedlozi će se uputiti Visokom predstavniku Christianu Schmidtu, koji je na posljednjem susretu zamolio da se nevladine organizacije uključe u nuđenju rješenja. Svakako rukovodstvo Vijeća za provedbu Deklaracije očekuje poziv od Visokog predstavnika za sastanak koji se treba upriličiti prije održavanja općih izbora”, kazali su iz Vijeća.

Na sjednici je izražena zabrinutost zbog činjenice da jedan od sudija Ustavnog suda FBiH ide u penziju u januaru 2023. godine, što usložnjava postojeću situaciju koju je nezakonitim opstrukcijama proizveo predsjednik FBiH Marinko Čavara (ne predlaganje sudija za nedostajuća četiri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH) što sasvim jasno otvara prostor za ustavnu krizu u Federaciji BiH, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar