USK i dalje u blokadi: Policiji kasne plate, prijeti sigurnosna kriza

Vijesti 10. feb 202218:22 0 komentara
Skupština USK

Finansijska blokada Unsko-sanskog kantona i dalje traje. Kako su za N1 potvrdili iz Sindikata policije USK, za 14. februar planiran je jednosatni štrajk upozorenja od 11 do 12 sati zbog kašnjenja plate policijskim službenicima. Ukoliko Odluka bude usvojena u skorije vrijeme, isplata bi mogla uslijediti istoga dana ukoliko se bude koristio isti koeficijent, dok u slučaju usvajanja budžeta, kojim je planirano povećanje plate policijskim službenicima, isplata neće biti tako brzo izvršena s obzirom na to da neće biti gotov obračun plata.

Problemi sa kojim se trenutno suočavaju u policiji USK jeste manjak službenih vozila, jer je za dio njih istekla registracija, a zbog finansijske blokade nije moguće istu obnoviti.

“Dobavljači goriva za sada još uvijek razumiju situaciju i omogućavaju sipanje goriva, što nam omogućava terenski rad”, ističe za N1 predsjednik Sindikata Policije USK Mahmut Alagić

Podsjećamo, na rješavanje situacije u USK pozvali su i iz Ureda Visokog predstavnika, pozivajući kantonalne zastupnike i predstavnike kantonalnih vlasti da iznađu rješenje za aktuelnu situaciju, te konstatujući da nije riječ o donošenju odluke o privremenom finansiranju nego o odluci koja omogućava funkcionisanje kantonalne administracije.

OHR pozvao vlast u USK da usvoji odluku o privremenom finansiranju

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK Jasmin Musić uputio je ‘Otvoreno pismo’ predsjedavajućem Skupštine Kantona Razimu Halkiću zbog najava o mogućem održavanju online sjednice Skupštine USK. U pismu se, pored ostalog, navodi da sazivanje online sjednice ima za cilj izigravanje propisa i uzurpaciju nadležnosti najvišeg zakonodavnog tijela u Kantonu. Podsjećamo, Kantonalni odbor SDP-a je na posljednjoj sjednici jednoglasno donio odluka da se u najkraćem roku održi online sjednica Skupštine USK, kako bi se pokušali odblokirati financijski tokovi u USK, a prije svega donijela Odluka o privremenom finansiranju. Kako tvrde u SDP-u, njihov zastupnik Anel Šahinović, koji se nalazi na liječenju u Turskoj, izrazio je želju da učestvuje u radu ovog zakonodavnog tijela putem online zasjedanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!