Uskoro dozvole za dio autoputa zatvorenog nakon izvještavanja N1?

Podijeli:

U mjestu Vlakovo svečano je otvoren početak radova na izgradnji Sarajevske obilaznice. Projekta vrijednog 23 miliona KM. Ukoliko sve bude išlo po planu izvođača Euro-Asfalta do kraja građevinske sezone ova dionica bi trebala biti gotova. I dok rukovodstvo Autocesta označava početak radova na Sarajevskoj, ne nazire se, ponovno, zakonito puštanje u promet Zeničke obilaznice.

Skromno, kako kažu, zbog panedmije korona virusa, označen je početak radova na Sarajevskoj obilaznici. Početak radova označen je, ovaj put, bez radnih mašina, jer bi se sa radovima zaista trebali početi u martu.

Ovom trasom automobili se još uvijek ne kreću iako je gradnja Zeničke zaobilaznice počela 2016. godine. U nju je uloženo blizu 225 miliona evra, ali nisu pribavljene sve potrebne dozvole.

No to nije spriječilo nadležne da u promet puste dio autoputa, iako bez dozvole, po njemu su se kretala vozila, što je obustavljeno nakon izvještavanja N1. Samo sedam dana nakon svečanog otvaranja zatvorena je za automobile. Politika je pobijedila struku u ovom slučaju, kaže profesor Munir Jahić.

“Iskren da budem, ova dionica kod Zenice, da me je neko pitao kao građevinca, dobro bih razmislio da li da ovu varijantu prihvatim, jer je vrlo složena. Složena je u izgradnji, a biće složena i u eksploataciji”, ističe Jahić.

N1 je izvještavala da niti jedna od tri podionice Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica te dio poddionice Gračanica – Tunel Zenica nema upotrebnu dozvolu, odnosno završen tehnički prijem. Danas, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić kaže situacija je drugačija…

“Očekujemo u sljedećih nekoliko dana da dobijemo, već smo dobili dvije dozvole za najduže dionice, ostala je još ova mala dionica. (N1: U čemu je problem?) To su administrativne stvari koje ne bih danas o njima. Aktivni smo radimo, i vrlo brzo ćemo doći u poziciju da ih pustimo”.

Zenička zaobilaznica jedan je od najkompleksnijih dijelova koridora 5C, na njoj se nalazi oko 50 objekata, i koštala je blizu 225 miliona evra.

Komentari

Vaš komentar