Uslova ima, ali ne i volje za pomoć bh. sportistima

Vijesti 21. aug 202207:00 0 komentara

Nijedan posto sredstava, ni na jednom nivou u Bosni i Hercegovini, ne izdvaja se za sport. Ekonomisti kažu, novca ne fali što znači da nedostaje volja da se pomogne mladim sportistima, klubovima, reprezentacijama. A i ono malo novca koji se ulaže u sport, čini se, ne daje se u prave ruke.

Lana Pudar. Sinonim za rad, disciplinu, volju i želju. Pojedini kažu – fenomen. Okitila se zlatnom medaljom. A nije imala desetine bazena u kojima je mogla trenirati. Nije imala nijedan. Niti podršku države. Kao ni većina njenih sportskih kolega.

Ulaganja u bh. sport su minorna. I to je mala riječ. Dvije godine na državnom nivou, zbog neusvajanja budžeta, nije ih bilo nikako. Za 2020. izdvojeno je tek 1,34 miliona KM. Tužno, u poređenju sa npr. Kantonom Sarajevo, koji je ove godine izdvojio 5,38 miliona KM. I to je tek 0,44% od kantonalnog budžeta.

“U Federaciji BiH mislim da je to neka cifra od preko 3 miliona KM. Kada kažete Federacija BiH koja ima 5 milijardi i 400 KM budžet, i kada uzmete u obzir državni budžet, novac koji se određuje namjenski za sport i koji je određen za sport je u totalu kada saberete ova dva iznosa, kao što je u KS”, pojasnio je Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS.

A nije samo količina novca problem. Već i njegovo raspoređivanje. Javni pozivi, prijave i slanje dokumenatacije, komisije i procjene – sve to, kažu nam sagovornici koji su nekada i sami radili u državnim institucijama, u najmanju ruku je sumnjivo.

“To su neki dogovori bili kome dati pare, kako dati pare, i kad sam došao do jednog papira kome su se dale pare, na državnom nivou, došao sam da se davalo nekim klubovima koji su gradski, seoski itd. više nego KK Bosna. Dakle, imate primjera gdje su neki pojedinci iskorištavali sve i jedan nivo vlasti i slali jedne te iste dopise i dobijali za projekte koji su lični projekti”, istakao je Sabahudin Topalbećirević, bh. sportski komentator i novinar.

Prema Ustavu BiH, za sport su nadležni kantoni i Republika Srspka. Nadležni u tom entitetu, regulisali su određene oblasti, poput rada klubova ili finansiranje sportskih reprezentacija. Ali ne i u Federaciji BiH.

“Da smo usvojili ta dva zakona, razvijao bi se klubski sport, a s druge strane imali bi sigurno finansiranje reprezentacija. Jer reprezentacija nije samo državna obaveza to je obaveza svih nas koji smo nadležni za sport. Ministrica sporta Zora Dujmović koju niko u parlamentu nije ni vidio nikada da ne govorimo o sportskim trenima jednostavno ne razumije hijerarhiju propisa”, naveo je Irfan Čengić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Imamo i federalno ministarstvo kulture i sporta koje nažalost zadnjih 7-8 godina totalno pasivno u cijeloj ovoj priči, imamo ministricu koja, ja ne znam da li smo je u ovom mandatu da smo ke ikad vidjeli na televiziji, jan ne znam kako ta žena izgleda, i sa tog nivoa dolaze minimalna sredstva, i što dođe ide na raznorazne adrese o kojima možemo diskutovati”, mišljenja je Enid Tahirović, legenda bh. rukometa.

No, uprkos svim tim uslovima, odnosno neuslovima, bh. sportisti su, i dalje će, biti uspješni. No, uspješniji u svom radu trebaju očito biti nadležni. Ekonomisti kažu, novac nikad nije bio problem, već prioriteti. A trajno finansiranje bh. sporta može se riješiti na jednoj sjednici državnog Parlamenta, usmjeravanjem samo npr. akciza na pivo u te namjene. Tim činom, mišljenja su, dobili bi hiljade novih sportskih ambasadora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!