Uspješno preduzeće i političke igre: Slučaj UNIS Ginex

Vijesti 30. apr 202219:18 1 komentar
N1

Kako jedno uspješno preduzeće u BiH može postati predmet političkih igara, primjer je UNIS Ginexa, fabrike namjenske industrije zbog kog su građani i sindikat preduzeća spriječili sinoć Nadzorni odbor da smijeni direktoricu Muneveru Fočo. Na njeno mjesto trebao je da bude postavljen Hasan Tafro, takođe dugogodišnji rukovodilac u Ginexu. Svi priznaju, Ginex u 70 godina nikada nije bolje poslovao. Za direktoricu i sindikat, nema razloga za smjenu, Vlada FBiH i nova struktura u fabrici kažu, Fočo provodi samovolju.

“Argumentacija koju podastiru – ne daju članovima Društva i direktoru da se izjasni. Jednostrano donose odluke. Laže nas Vlada, laže nas ministar, laže nas naš nadzorni odbor”, saopštila je Fočo jučer.

Uz direktoricu Ginexa radnici, ali i građani Goražda. Ona dan poslije ulazi na sastanak. Obećala da će dati izjavu, pa joj savjetovano da se sačekaju razgovori sa Vladom naredne sedmice. Politika umješana, kažu u sindikatu fabrike. 706 je zaposlenih, ima posla toliko da ne mogu sa svima da sklope ugovore. U sindikatu kažu, pojavili se preprodavači. To se mora spriječiti, kaže predsjednik sindikata Ginexa.

“Sindikat, radnici, više kontrolišu. Oni su bukvalno stava da će sve obustaviti, stati, pa neka traže 706 ljudi, ako ih mogu naći. Razlozi za smjenu su stvarno diskutabilni, znači strikno, da bi se neko smjenio u suštini”, navodi nam Elmir Vranj, predsjednik Sindikata UNIS Ginex.

Druga strana ne misli tako. Hasan Tafro, takođe dugogodišnji rukovodilac u Ginexu trebao je da sjedne na direktorsku poziciju. Kaže, jeste prošla godina bila najbolja u posljednjih 70 godina, ali…

“Za to vrijeme sam ja bio izvršni direktor i vodio proizvodnju i rezultati su pozitivni. Prema tome, radnici nisu u pravu kada tvrde da ja to ne bih mogao voditi. To je samo orkestrirano”, tvrdi izvršni direktor za proizvodnju u Ginex-u Hasan Tafro.

Pobjeda! Radnici Ginexa su je sinoć simbolično izvojevali. Odbranili su svoju direktoricu za koju kažu da radi profesionalno i u korist same firme i radnika. Vlada FBiH misli drugačije. Odustali su trenutno od svoje odluke od četvrtka i kažu da će odgovarati. Da li i promjeniti svoju odluku?

Sudeći prema onome što čujemo od potencijalnog direktora, neće. Ne zamjeraju joj poslovanje, već što ih ne sluša, kaže.

Detaljnije u priči Slaviše Starčevića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare