Ustavni sud BiH zaprimio zahtjeve za ocjenu ustavnosti odluka NSRS

Vijesti 08. feb 202213:21 > 13:23 0 komentara
N1

Ustavni sud BiH još uvijek nije zaprimio  nijedan zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odluka, oko Agencije za lijekove RS-a, kako je to najavljivano, potvrđeno je za N1 iz Ustavnog suda.

Podsjećamo u razgovoru za N1, 13. januara ove godine, predsjednik Ustavnog suda Mato Tadić, je odgovarajući na pitanje novinarke N1 Tine Jelin Dizdar odgovorio:
“Mi razmišljamo da će doći, nama nije došla. Došao nam je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o stavljanju van snage primjene tzv. Inzkovog zakona u RS”
 
Aktivnosti u predmetu napada na ustavni poredak provodi i Tužilaštvo BiH, a do sada su po tom pitanju ispitani predstavnici opozicije, kao i dio predstavnika vladajuće većine u RS.
U međuvremenu su u Ustavnom sudu BiH zaprimili zahtjev za ocjenu ustavnosti Deklaracije o ustavnim principima usvojene 10.12.2021.godine u NSRS.  Podnesena su i još četiri druga zaključka koja se tiču odluka i zaključaka usvojenih na istoj sjednici, potvrđeno je za N1
Podsjećamo ,  sa 52 glasa za, bez većine opozicionih poslanika u sali, Skupština Republike Srpske je usvojila informacije o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, oblasti pravosuđa i oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i Deklaraciju o ustavnim principima.
U Deklaraciji se između ostalog navodi da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“. Nadležnosti koje po Ustavu BiH nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima, ali u članu III je navedeno da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!